Eurovisionsschlagerfestivalen kommer att följas av flera hundratals miljoner tittare. Där tillåts inga som helst protester mot Israels krigspolitik. Yttrandefriheten fick inte plats, skriver insändarskribenten.
Eurovisionsschlagerfestivalen kommer att följas av flera hundratals miljoner tittare. Där tillåts inga som helst protester mot Israels krigspolitik. Yttrandefriheten fick inte plats, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Eurovision förbjuder palestinska flaggor medan koranbränningar tillåts

Accepterar vi kraven på inskränkningar i vår svenska yttrandefrihet som EBU har krävt måste vi rimligtvis också acceptera inskränkningar i rätten att bränna koraner under samma tid, skriver Roger Gustafsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Malmö är värd för Eurovisionsschlagerfestivalen på lördag den 11 maj. Det som varit politiskt kontroversiellt är att Israel får deltaga trots deras pågående hänsynslösa krig som orsakat flera tiotusentals oskyldiga civilas död i Gaza.

Inne i arenan har den svenska arrangören och staten accepterat EBU:s direktiv att inga tygstycken med de palestinska färgerna ska få förekomma eftersom det skulle kunna uppfattas som en politisk manifestation.

Samtidigt har svensk polis tillåtit koranbränningar i samma stad. Alla som följt diskussionerna om vilka konsekvenser koranbränningar har fått internationellt inser att koranbränningar är politiskt sprängstoff. Alltifrån generellt högre terrorhot mot Sverige till den pinsamt utdragna Nato-processen. Sverige har ändå valt att fortsätta tillåta detta i yttrandefrihetens namn.

ANNONS

Eurovisionsschlagerfestivalen kommer att följas av flera hundratals miljoner tittare. Där tillåts inga som helst protester mot Israels krigspolitik. Yttrandefriheten fick inte plats. Samtidigt, under samma vecka, i samma stad, tillåter man extremt starka manifestationer mot den religon/tro som majoriteten av invånarna i Gaza bekänner sig till. Yttrandefriheten är på plats igen.

När vi ser på vilka konsekvenserna kan bli av denna Israelvänliga och samtidigt islamkritiska hållning är det väl ändå rimligt att:

Accepterar vi kraven på inskränkningar i vår svenska yttrandefrihet som EBU har krävt måste vi rimligtvis också acceptera inskränkningar i rätten att bränna koraner under samma tid.

Allt annat är antingen ett tydligt politiskt ställningstagande eller politiskt aningslöst.

Roger Gustafsson

ANNONS