Kvinnoförtryck förekommer överallt i vårt samhälle oberoende om man bär slöja eller ej, skriver Khadra Osman.
Kvinnoförtryck förekommer överallt i vårt samhälle oberoende om man bär slöja eller ej, skriver Khadra Osman. Bild: Martina Holmberg / TT

Ett slöjförbud hör inte hemma i ett modernt samhälle

Slöjan är inte synonymt med förtryck utan symboliserar gudsbedjan, blygsamhet och är ett sätt att visa religiös tillhörighet, skriver Khadra Osman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

De senaste åren har slöjdebatten fått allt mer utrymme. Den används främst av främlingsfientliga och islamofobiska röster. Slöjförbudets röster menar att de vill integrera muslimska kvinnor i det västerländska samhället. Att en huvudduk i religiöst syfte inte hör hemma i ett vårt samhälle. Det är inte slöjan som inte hör hemma i vårt samhälle. Det är trångsyntheten och intoleransen gentemot andras livsåskådningar som inte hör hemma i vårt samhälle.

Kvinnoförtryck förekommer överallt i vårt samhälle oberoende om man bär slöja eller ej. Det är ett faktum att det finns kvinnor som tvingas på slöjan och det är ett faktum att det finns kvinnor som bär den av egen vilja. Det ett slöjförbud bidrar till är att isolera kvinnor som blir påtvingade slöjan och det bidrar även till att förtrycka och diskriminera kvinnor som väljer att bära den av religiösa skäl. Låt oss kalla slöjförbudet för vad det är, det är ett förbud som förtrycker och diskriminerar muslimska kvinnor och används som ett verktyg för att förminska slöjbärande muslimska kvinnors autonomi.

ANNONS

Kvinnoförtryck är ett samhällsproblem och att förbjuda slöjan är ekvivalent med att sopa problemen under mattan. Vad tros ske när man väljer att exkludera vissa människor från utbildning och arbetsmarknad? Det är osannolikt att en kvinna som blir påtvingad slöjan, inte längre blir förtryckt på grund av ett slöjförbud. Det är mer sannolikt att kvinnan hamnar djupare ner i händerna på den som förtrycker henne utan någon möjlighet att ta sig ut. Att få utbilda sig och ha en trygg anställning är en förutsättning för att kunna lämna destruktiva relationer. Några av dem mest uppmärksammade fallen angående hedersförtryck i Sverige var på kvinnor som inte bar slöja.

Slöjan är inte synonymt med förtryck utan symboliserar gudsbedjan, blygsamhet och ett sätt att visa religiös tillhörighet. Antislöja-massan behöver förstå att det inte är en skillnad på om man tvingar en kvinna av ett plagg eller på ett plagg.

Det som är ett faktum är att hedersrelaterat kvinnoförtryck förekommer och vi behöver arbeta förebyggande mot förtrycket. Vi kan inte kriminalisera slöjbärande kvinnor och utesluta dem ur vårt samhälle. Europa har en lång historia av intolerans och förbud mot religiösa symboler. Låt oss lära oss av historien och skapa ett mer tolerant, tryggt och accepterande samhälle. Ett samhälle där vi väljer att bevara människans autonomi och främja kvinnors självständighet. Det gör vi inte genom att exkludera och diskriminera slöjbärande kvinnor från vårt samhälle.

ANNONS

Khadra Osman

ANNONS