Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

En grönsak då och då räcker inte

Våra kroppar är skapta för växtföda och det viktigaste är nu att vi avstår sådant som leder till ohälsa, skriver Rolf Wikström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att ett otillräckligt intag av fibrer beror på felaktiga kostval medverkar till förstoppning och i förlängningen ligger bakom flera av våra folksjukdomar är en gammal sanning. Inte minst Arne Waerland upplyste härom i tal och skrift och det redan på trettiotalet.

Fibereffekten är lätt att förklara: Våra kroppar är skapta för växtföda – alla våra organ har en gång utbildats för växtföda (även om vi enligt arkeologiska fynd kan konstatera att vi ätit animalisk föda under mycket lång tid).

Det viktigaste nu är att vi avstår sådant som leder till ohälsa. Det räcker dock inte att fortsätta med ett felaktigt födointag och tro att man når balans genom att äta en frukt eller grönsak då och då. Det krävs ett mycket striktare och mer konsekvent val av rätt föda om kroppen ska må bra i det långa loppet.

Rolf Wikström