Jag blev överfallen av Göteborgslängtan och lusten att äventyra mig från Öckerö ända dit, berättar Lilian Andersson.
Jag blev överfallen av Göteborgslängtan och lusten att äventyra mig från Öckerö ända dit, berättar Lilian Andersson. Bild: Läsarbild

En enhörning fulländade mitt gummibåtsäventyr i kanalen

Varför betala dyrt för att åka ranglig båt i Venedigs kanaler när man nästan gratis kan färdas med gummibåt i Göteborgs charmiga hamnkanal som har allt? skriver Lilian Andersson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag tänkte bara påminna om att stor glädje kan skapas med små medel om man bara har lite fantasi. En strålande septemberdag blev jag överfallen av Göteborgslängtan och lusten att äventyra mig från Öckerö ända dit. Färdmedel: en liten gummibåt och en fyra hästars motor.

”Ni har fått se mycket genom historien”, sa jag till skären jag passerade från lilla ön till stora stan. ”Vikingaskepp, kungaskepp och nu en gummibåt med en halvgalen öbo.”

Vilken upplevelse att köra in under Älvsborgsbron och komma in i Göteborgs vackra hamn. Vi kände oss synnerligen små bland alla gigantiska båtar vi passerade. En svart man ombord på en jättebåt från Marshallöarna vinkade glatt. När vi mötte Stena Jutlandica tänkte jag att om min kaptenskompis Kalle fick syn på mig, skulle han nog sätta bryggkaffet i halsen.

ANNONS

Hamnkanalen knockade oss med sin skönhet. Alla historiska byggnader, statyer, trappor och goa göteborgare. Varför betala dyrt för att åka ranglig båt i Venedigs kanaler när man nästan gratis kan färdas med gummibåt i Göteborgs charmiga hamnkanal som har allt? Vi mötte Paddan vars leende turister fotade och filmade vårt enkla ekipage.

”Jag tror jag spricker av stolthet”, sa gummibåten. ”Hur ska jag då ta mig hem?” svarade jag med viss oro.

Efter Drottningtorget väntade Trädgårdsföreningen och de mäktiga trädens lövverk som hängde över vattnet. Varför åka på Amazonasfloden bland livsfarliga alligatorer och ormar, när man fridfullt kan färdas i den undersköna Göteborgskanalen omgiven av vänliga ankor?

Förtöjd med en tamp runt ett träd fick gummibåten och fyrahästaren vila, medan jag blev bjuden på lunch av en vän.

Vid Grönsakstorget sjösatte några ungdomar en uppblåsbar enhörning för att försöka paddla, men tackade glatt ja till mitt erbjudande att ta dem på släp med en tamp. Stora teatern förundrades inför åsynen av en gummibåt med enhörning på släp. Unika Feskekörkan var extra vacker sedd från gummibåtsperspektiv.

Stor glädje med små medel är en melodi väl värd att nynna. Det gjorde denna enkla öbo. Hela vägen hem.

Lilian Andersson

LÄS MER:Trafikverket vill stänga Rosenlundskanalen i tre år för bygget av Västlänken

LÄS MER:Göteborgs kanalmurar ska byggas om i 20 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS