Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: "Det behövs mer än diplomatiska svar"

GP:s krönikör Elaine Eksvärd svarar Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson säger att vi vill åt samma håll. Att han vill barnens bästa. Ändå svarar han inte på kritiken som jag gav honom. Han bäddar in sin artikel i ett patos där han avslutar ”som morfar blir jag förtvivlad”. Efter alla de raljanta svar han har gett på förslag om en icke beroende barnombudsman till Riksidrottsförbundet; ”Då behöver vi väl en korvkioskombudsman också”, så förstår jag den plötsliga diplomatin.

Det är bra att Björn lämnat den raljanta linjen han tidigare haft. Men det behövs mer än diplomatiska svar Björn, det behövs konkreta åtgärder och med Idrottsbrevet får du 13 sådana riktlinjer och du behöver inte ens röra ”pappa statens” plånbok på två miljarder kronor då initiativet är ideellt och utformat av kriminolog Nina Rung. Ingen tränare kommer gå in i väggen finns länkad i varje punkt och en tränare kan med enkelhet bli ett proffs på och respektera barns integritet. Så menar du allvar Björn, implementera idrottsbrevet, se till att varenda idrottsförening blir en orange prick på kartan – certifierad enligt idrottsbrevet.se . Det ger varken pappersarbete eller paragrafer som dammar i pärmar. Det gör skillnad. 

Här är riktlinjerna:

1.Kunskapshöjning kring barns integritet – en direktlänk till ett häfte som Rädda barnen utformat. Se till att varje tränare läser den innan de börjar

2.Obligatorisk internutbildning för idrottsledare. Här kan SISU utforma utbildningar för att vara del i att motverka sexuella övergrepp.

3.Integritetssamtal med unga. Innan barnen duschar och byter om är det viktigt att omklädningskulturen är schysst. Här finns länk till Rädda barnen om hur man gör.

4.Omklädningsrumspolicy – tränaren vistas inte i omklädningsrummet när barnen byter om.

5.Två gånger per år berättar tränaren om integritetsarbetet med föräldrarna som är genomsyrar hela föreningen. 

6.Integritetsövningar med barnen – de får veta om sina kroppsliga rättigheter och privata delar. Det är bara att skriva ut PDF:en som Treskablinoll har gjort åt alla idrottsföreningar och sätta upp på varje toalettdörr, så får barnen förståelse. 

7.Varje tränare skriver på en integritetspolicy där de förstår vad respekt för barnens integritet innebär. 

8.Utdrag ur belastningsregistret för tränarna.

9.Dokumenteringsrespekt – ingen fotar eller lägger ut fotona på sociala medier utan tillåtelse. 

10.Porrfilter på nätet

11.Tar öppet ställning mot sexuella övergrepp genom synlig information som punkt 6 visat.

12.Alla vet hur man gör en orosanmälan för barn man är orolig far illa.

13.Preskriptionstid enligt lag. 

Kontakta Treskablinoll så hjälper de mer än gärna till. Låt oss lägga ner stridsyxorna, de raljanta svaren och låt oss tillsammans jobba för att fem sexuellt utnyttjade i varje klass ska bli noll. Bland annat genom att stänga ute förövare från idrottsklubbarna och fostra barnen att respektera varandras integritet.