Efter Nourys dom, vad händer sen?

Sveriges bör utnyttja sitt inflytande inom FN och EU för att Ebrahim Raisi och Ali Khamenei ställs inför en internationell domstol, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Den 14/7 tillkännages Hamid Nourys dom. Han åtalas för krigsbrott och brott mot mänskligheten för sin delaktighet i avrättningen av tiotusentals politiska fångar i Iran under sommaren 1988. Sedan ett år tillbaka har försämringen av den ekonomiska situationen tillsammans med oppositionens aktiviteter möjliggjort att vanliga medborgare vågar komma ut på gatorna och protestera, vilket har mötts med ökat förtryck och stigande antal avrättningar. FN:s generalsekreterare och Amnesty har i sin senaste årsrapport uttryckt sin allvarliga oro om situationen.

Allt detta visar att regimens brott mot mänskligheten inte begränsas till 1988 års massavrättningar utan är ett systematisk beteende som bottnar i regimens natur. Regimens nuvarande president Ebrahim Raisi var en av medlemmarna i 1988 års massakers ”dödkommission”. Självklart spelade hans bakgrund som bödel en stor roll i att han utnämndes till president.

ANNONS

Regimen började med förtryck av kvinnor, etniska och religiösa minoriteter och även gisslantagning av utländska medborgare i utbyte mot lösensumma från dag ett. Ahmad Reza Jalali är ett bekant fall.

Genom att åtala Hamid Noury har Sverige tagit ett stort steg i att även alla andra internationella brottslingar kan åtalas här. För detta måste man få en stor eloge. Å andra sidan bör man inte glömma att Noury åtalades för de brott som han begick för 34 år sedan, medan Raisi och Ali Khamenei och de andra ansvariga inom regimen varken har ställts inför rätta för brotten åren innan eller de nya.

Därför bör:

1. Sveriges regering försöka utnyttja sitt internationella inflytande inom FN och EU och se till att Raisi och Khamenei så småningom ställs inför en internationell domstol.

2. Sveriges regering stötta det iranska folkets protester och dess demokratiska opposition NCRI för att frigöra sig från tyranniet och skapa ett fritt och demokratiskt styre där alla medborgares rättigheter oavsett kön, etnicitet och tro tillgodoses.

Abdolnaser Sadidi

människorättsaktivist

LÄS MER:Historisk rättegång om folkrättsbrott inledd

LÄS MER:Ingen iransk hjälp i folkrättsmål mot Noury

LÄS MER:Krigsbrottsåtalad: Anklagelserna är fiktion

LÄS MER:Krigsbrottsåtalad frågades ut i rätten

LÄS MER:Historiskt fall om krigsbrott i Iran avslutat

LÄS MER:Svensk gripen i Iran – koppling till rättegång

ANNONS