Sjuksköterskor måste få mandat att arbetsleda undersköterskor och vårdbiträden, anser insändarskribenten.
Sjuksköterskor måste få mandat att arbetsleda undersköterskor och vårdbiträden, anser insändarskribenten. Bild: Kent Eng

Dubbelt ledarskap kan rädda äldreomsorgen

Det behövs nära och kompetent ledarskap i alla komplexa verksamheter, så också i äldreomsorgen, skriver Kerstin Segesten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

IVO:s nationella granskning som släpptes den 24 november ger ytterligare belägg (GP 25/11). Det behövs fler sjuksköterskor på våra äldreboenden. Men, det räcker inte att öka antalet och använda dem som ”konsulter” på det sätt som hittills varit vanligt. Sjuksköterskor måste få mandat att arbetsleda undersköterskor och vårdbiträden i åtgärder relaterade till vårdtagarnas hälsa, medicinska problem och behov av smittskydd. De måste få mandat att fortbilda och stödja omsorgspersonalen. leda förbättringsarbete och diskutera etiska dilemman när sådana uppstår. Sjuksköterskors kompetens måste tas bättre tillvara.

Socialstyrelsens årliga utvärderingar av äldreomsorgen visar många underställda under en och samma chef leder till sämre omsorg. Det behövs nära och kompetent ledarskap i alla komplexa verksamheter, så också i äldreomsorgen. ’Dubbelt ledarskap’ är en modell som borde passa här. Två jämbördiga chefer delar på ledarskapet utifrån var och ens kompetens, intresse och personliga förmågor. Inom äldreomsorgen skulle ett sådant ledarpar lämpligen bestå av en socionom eller motsvarande och en geriatrisk specialistsjuksköterska. Deras formella kompetenser skulle komplettera varandra väl. Värt att pröva!

ANNONS

Kerstin Segesten

LÄS MER:Äldreomsorgen uppmanades att inte rusta sig för corona

LÄS MER:FHM rekommenderar munskydd – personalen använder visir

ANNONS