Vill man visa respekt för andra levande varelser måste man avstå från animaliska produkter, tycker insändarskribenten.
Vill man visa respekt för andra levande varelser måste man avstå från animaliska produkter, tycker insändarskribenten. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Du ser din spegelbild i grisens ögon

Det är dags att ta ansvar för våra handlingar mot andra djur, skriver Jonas Norberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

”Ett djurs ögon besitter kraften att tala över alla gränser”, skrev vegetarianen Martin Buber, 1900-talets kanske främste filosof. I sin bok "Jag och du" skrev Buber att världen inte är en sak utan en relation. Alla är sammankopplade, och att vi har ett ansvar för varandra och för världen omkring oss. Bubers vegetarianism var ett sätt att leva ut denna tro.

Djurindustrin är en direkt motsats till denna filosofi. De ohyggligt sönderavlade djuren brukar leva i enormt trånga utrymmen, behandlas som objekt snarare än som kännande varelser och dödas slutligen brutalt bara för att någon ska tjäna pengar. Detta är fullständigt oacceptabelt ur ett etiskt perspektiv.

ANNONS

Vågar du titta djupt in i grisens ögon så ser du också din egen spegelbild. Det är dags att ta ansvar för våra handlingar mot andra djur. Genom att avstå från animaliska produkter kan vi visa respekt för alla levande varelser och bidra till en betydligt bättre värld.

Jonas Norberg

LÄS MER:Tamgrisar ska slaktas efter svinpestutbrottet

LÄS MER:Systrarnas grisar slipper nödslakt – bara tre kilometer från gränsen

LÄS MER:Bondens dotter, 7: "De säger att de kanske ska döda mamma"

ANNONS