Att ha en skola inom räckhåll är förstås avgörande för att barnfamiljernas vardag ska fungera, skriver insändarskribenten.
Att ha en skola inom räckhåll är förstås avgörande för att barnfamiljernas vardag ska fungera, skriver insändarskribenten. Bild: Anna Edlund

Driv inte bort barnfamiljerna genom att lägga ner Asperö skola

Vid informationsmöten framhåller, enligt föräldrarna, förvaltningen att en utredning visar att Asperö barnen har sämre kunskap. Men det fanns inget underlag att visa för deltagarna, skriver insändarskribenten Lisa Mannheimer.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Till min stora förtvivlan så finns det en risk att man lägger ner Asperö skola. Det blir inte bara konsekvenser för de barn och föräldrar som nu bor på Asperö. Det finns en överhängande risk att skärgården, och just nu i synnerhet Asperö, avfolkas från den yngre generationen.

De senaste 3 åren har, som jag vet, minst fyra barnfamiljer flyttat ut till Asperö, med sammanlagt 7 barn till förskola och skola.

Asperö är en levande ö. Där finns en affär med färskvaror, post och utlämning för systemet. Det finns ett ”gubbdagis” som sköter om den lilla tjärnen Musta så att det går att åka skridskor på vintern. På sommaren blommar näckrosor och sjöfåglarna trivs. Gubbarna, tillsammans med samfälligheten, sköter om badplatser, promenadstigar, skog och miljö.

ANNONS

Fårföreningen ser till att Rivö har öppet landskap. Där finns, som på fler öar, ett räddningsvärn vilket är en brandstyrka med frivilligt anslutna personer, som naturligtvis tillhör den yngre delen av öborna. De larmas via personsökare eller tyfon och de personerna har möjlighet att skyndsamt ta sig till brandstationen på Asperö.

De yngre barnen behöver lämnas i skolan. Så det är inte realistiskt att åka med lågstadiebarnen till Brännö skola. Det skulle innebära att ta båten till Brännö, cykla till skolan, lämna barn, cykla tillbaka till båten och åka till jobbet i stan. En resa som kan ta 1-1,5 timme, eftersom båtarna inte går så ofta. Att ha en skola inom räckhåll är förstås avgörande för att barnfamiljernas vardag ska fungera.

Vid informationsmöten framhåller, enligt föräldrarna, förvaltningen att en utredning visar att Asperö barnen har sämre kunskap. Men det fanns inget underlag att visa för deltagarna.

Satsa istället! Se till att utöka kollektivtrafiken och parkeringsmöjligheter, så att fler barnfamiljer kan flytta ut till detta paradis. Vi behöver en levande Skärgård.

Häng nu på och ta vara på de engagerade Asperöborna och deras barn.

Lisa Mannheimer farmor till 2 av barnen

ANNONS