Dra aldrig alla över en kam

Radikala feminister talar om ”mäns våld mot kvinnor” fast det bara är en liten grupp av män som hotar, slår och dödar kvinnor, skriver Hans Norebrink.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Inom vetenskapen talar man kritiskt om ”anekdotisk evidens”. Alltså ogiltig bevisföring av typen ”min farfar rökte som en borstbindare, var frisk som en nötkärna, och dog med hälsan kvar vid 98 års ålder – inte ett spår av cancer”.

På liknande felaktiga sätt har en feministisk insändare här på Fria ord bemötts av två personer. De verkar på fullt allvar tro att deras egna små personliga erfarenheter i livet utgör ett slags bevis mot feminismen.

Verkligheten är att forskning och statistik bevisar att kvinnor som grupp fortfarande diskrimineras och har mindre i lön och makt än män som grupp (själv är jag exempelvis lågavlönad och maktlös arbetare).

ANNONS

Felet med radikal feminism är inte att den bekämpar den ännu bristande jämställdheten mellan könen, utan att den generaliserar och fördömer hela det manliga könet som grupp.

Felet med radikal feminism är inte att den bekämpar den ännu bristande jämställdheten mellan könen, utan att den generaliserar och fördömer hela det manliga könet som grupp.

Radikala feminister talar om ”mäns våld mot kvinnor” fast det bara är en liten grupp av män som hotar, slår och dödar kvinnor. Visst, män som grupp är överrepresenterade vad gäller våld och brott – inte minst mot kvinnor. Men så är även andra grupper som ”ungdomar”, ”arbetare” och ”invandrare”. Ska vi då tala om ”ungas, arbetares och invandrares våld mot kvinnor”?

Nej, att kategorisera så, att dra alla i en grupp över en kam så lättvindigt – det är fel. Det är ”askuldning” (min översättning av ”guilt by association”). Det är simpel sexism, åldrism, klassism och rasism!

Hans Norebrink

arbetare som aldrig slagit

ANNONS