För min del så blir det Kungsbacka eller Mölndal som får mina pengar, skriver skribenten.
För min del så blir det Kungsbacka eller Mölndal som får mina pengar, skriver skribenten. Bild: Anders Ylander

Fria ord: Det har blivit fult att köra bil i Göteborg

Nu är det slut på att åka in till stan på helger, då det inte längre finns någon fördel med att välja Göteborg framför att åka till kranskommunerna, skriver E Nordin i en insändare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

I Göteborg finns Volvo, vår största arbetsgivare. Men i Göteborg är det fult att köra bil.

Nu ska vi betala parkeringsavgifter alla dagar fram till kl. 22 – avgifterna har höjts med upp till 1 400 procent. Ska Göteborg vara en levande innerstad?

Jag tillhör en av många som åker in till Göteborg på kvällar och helger för att gå på bio och restaurang. På helgen åker vi ofta in till stan för att det är trevligt att promenera i innerstan, äta en god bit mat och kanske shoppa i butikerna. Med andra ord: gynna handeln! Då kör jag hybridbilen, så någon större påverkan på klimatet är det inte. Ibland är mormor med, ibland kan vi vara 5 personer. En trevlig utflykt på helgen. Fram till 31 december, men sen blev det plötsligt utan förvarning väldigt dyrt att tillbringa några timmar i Göteborg.

ANNONS

Gratisparkering på söndagar och kvällar har ändrats till 30–38 kr/h fram till kl. 22. Nu kostar 3 timmar i stan över 100 kronor i p-avgift. Det kallar jag ockerpriser!

Nu är det slut på att åka in till stan på helger, då det inte längre finns någon fördel med att välja Göteborg framför att åka till kranskommunerna.

Om Göteborgs Stads Parkering inte tror att de höjda avgifterna kommer ha någon större påverkan för handeln i Göteborg så är ni ute och cyklar.

Med en p-avgift på 150 kronor (för 3–4 timmar) så är det många som måste välja bort att inte åka in till stan. För mig är det inte värt att betala dyra pengar för att flanera i stan. Gratisparkering söndagar, då åker folk in till stan, så höjda avgifter kommer ha en större påverkan för handeln. Vi kommer inte åka in till stan, vi kommer inte ta bussen i stället utan vi kommer åka till exempelvis Kungsbacka – som har gratisparkering på söndagar. Jag använder hellre mina pengar till att gynna handlarna än att betala dyra p-avgifter, som höjs för att ”Göteborgs parkeringsbolag tycker att avgifterna ska harmoniseras alla tider alla dagar” (GP 11/1).

Att ta bussen tur och retur till stan är inget alternativ för många. Om en familj på fem personer ska åka buss kostar det cirka 300 kronor tur och retur och det tar längre tid än att åka bil. Fler med mig kommer välja bort Göteborg.

ANNONS

För min del så blir det Kungsbacka eller Mölndal som får mina pengar! De har en levande innerstad. Eller så får jag kanske skjuts till Göteborg, och blir hämtad, då kostar det mig bara pengar för bensinen. Hen har en bensin-bil, det blir negativ miljöpåverkan.

Tänk om – Tänk nytt! Att köra över medborgarna på detta sätt är inte snyggt!

Och välkomna turister till Göteborg på kvällar och helger!

E Nordin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS