Minnesplatsen för Ognjen, som blev knivmördad.
Minnesplatsen för Ognjen, som blev knivmördad. Bild: Stefan Berg

Det är VI som fått ett livstidsstraff

Det går aldrig över för oss som mist en nära anhörig genom mord, skriver Annika.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Tack Peter Linné, för din analys efter Ognjens mördares straff.

Det går aldrig över för oss som mist en nära anhörig genom mord. Livet blir aldrig mer detsamma. VI har fått ett livstidsstraff. Det finns två aspekter som är viktiga för oss;

Dels att den som mördats och vi anhöriga blir visade någon form av respekt för det liv som släcktes ut genom att en skyldig ställs till svars och tilldöms ett rimligt straff.

Dels att vi som offer blir skyddade så att vi inte riskerar att möta gärningsmannen ute i samhället igen. Systemet med straffrabatt som Sverige har ökar dessutom dessa risker.

ANNONS

Dessa båda aspekter ger för mig argument nog för att alltid döma livstidsstraff vid mord. Hur kan ett utsläckt liv värderas på annat sätt?

Och hur kan psykisk ohälsa vara en förmildrande omständighet? Det är en förklaring men inget annat.

Stödet till oss anhöriga som drabbats av mord är också väldigt bristfälligt men det är en annan fråga.

Annika, livstidsstraffad mamma

LÄS MER:”Tar inte bort den livslånga saknaden och smärtan”

LÄS MER:Blint och vilt våld – ett livstidsstraff hade känts mer rätt

LÄS MER:Vincent Hellner döms för mordet på småbarnspappan Ognjen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS