Brandmän protesterade förra veckan mot nya skärpta regler för dygnsvila som ska införas i oktober.
Brandmän protesterade förra veckan mot nya skärpta regler för dygnsvila som ska införas i oktober. Bild: Henrik Montgomery/TT

Det är ineffektiviteten vi brandmän protesterar mot

Har ni någonsin upplevt att brandkåren har dykt upp på larm gäspandes? skriver Fredrik Svensson i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

15/4 Klart brandmännen är arga – de vill fortsätta sova på arbetstid

Hela inlägget från en person som kallar sig Effektivitetsivraren osar okunskap. En stor del av räddningstjänstsverige är uppbyggt på det han säger sig vara rädd för. Över 10 000 av Sveriges ungefär 15 000 brandmän är så kallade deltidsbrandmän. Det innebär att man samtidigt som man har ett annat jobb har jour. Vid ett larm, tar man sig snabbt till stationen och rycker ut. Inställelsetiden brukar vara 5 minuter.

Dessa brandmän har alltså i princip alltid arbetat en hel dag vid ett eventuellt kvälls- eller nattlarm. Och det här är ryggraden i svensk räddningstjänst. På samma sätt är det med heltidsbrandmän. Den enda skillnaden är att vår "jourtid" måste bedrivas på stationen, då vi har 90 sekunder på oss att rycka ut.

ANNONS

Jag har en stilla undran till personer med Effektivitetsivrarens synsätt. Har ni någonsin upplevt att brandkåren har dykt upp på larm gäspandes? Att vi inte skött vårt jobb? Dygnstjänstgöring har fungerat helt smärtfritt och gjort att man kunnat ha lägre andel personal. Det effektivitetsivraren missar i sin otroliga okunskap är att en ändring av vilotider/jourtider skulle innebära stora kostnadsökningar.

Effektivitetsivraren kanske bör ändra sin signatur till Kostnadsökaren i stället, och inse att räddningstjänsten är en av de få kommunala inrättningar som faktiskt fungerar tillfredsställande och har anställda som är nöjda och faktiskt älskar sitt jobb.

Fredrik Svensson, brandman, Södertörns Brandförsvarsförbund

LÄS MER:Brandmän kan lämna räddningstjänsten om regler om dygnsvila införs

LÄS MER:Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tänker inte lägga sig i förhandlingar om dygnsvila

LÄS MER:Vårdpersonal hakar på EU-kritiken: "Katastrof"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS