Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jag tycker att det är viktigt att tala om våra skyldigheter, och inte bara rättigheter, som medborgare och medmänniskor och vårt ansvar när det gäller att bekämpa denna pandemi, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT
Jag tycker att det är viktigt att tala om våra skyldigheter, och inte bara rättigheter, som medborgare och medmänniskor och vårt ansvar när det gäller att bekämpa denna pandemi, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Det är viruset – inte något vaccin – som dödat tusentals

Kom ihåg att det är viruset, inte något vaccin, som dödat nästan 12 500 svenskar hittills, skriver ”No. 8.” i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

16/2 Ingen får tvingas att vaccinera sig

Christer, jag vet inte var du hämtar din data, men enligt en rapport från Läkemedelsverket (november 2020) så vaccinerades sammanlagt 5,3 miljoner svenskar med vaccinet Pandemrix mot svininfluensa. Totalt inrapporterades 4380 misstänkta biverkningar som rodnad, feber eller huvudvärk. 394 ungdomar misstänktes ha insjuknat i narkolepsi men efter utvärdering så bedömer man att 150–200 av dem insjuknat som resultat av Pandemrix.

Narkolepsi, som är en neurologisk sjukdom som är känd sedan slutet av 1800-talet, drabbar flera individer, inte bara personer som vaccinerats med Pandemrix, och man beräknar att det finns runt 4500 personer som för närvarande lever med den i Sverige.

I dag har över 600 000 svenskar insjuknat i covid-19 och nästan 12 500 har dött. Jag tycker att det är viktigt att tala om våra skyldigheter, och inte bara rättigheter, som medborgare och medmänniskor och vårt ansvar när det gäller att bekämpa denna pandemi.

Jag vill inte befinna mig nära en person som valt att inte skydda sig, vilket faktiskt än mer borde gälla en ovaccinerad person, och därför är det väl inte orimligt att det ställs krav på att hen på något sätt ska informera mig om detta. Vem är det annars som diskriminerar vem och varför ska de som väljer bort vaccination ha rättighet att mörka detta? Är man inte övertygad i sitt beslut och berett att stå för det?

Nu jobbar många länder inom EU med att få fram ett enhetligt vaccinpass vilket är en viktig förutsättning för att kunna öppna upp den europeiska ekonomin. Kom ihåg att det är viruset, inte något vaccin, som dödat nästan 12 500 svenskar hittills.

No. 8.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Dödssjuka Lotta vill vaccineras – nekas trots läkares vädjan

LÄS MER: Ny vaccinstudie från Israel – ”ett ljus i tunneln även för Sverige”