Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att närakuten dränerar primärvården på distriktsläkare stämmer inte, skriver insändaren. Bild: Claudio Bresciani/TT
Att närakuten dränerar primärvården på distriktsläkare stämmer inte, skriver insändaren. Bild: Claudio Bresciani/TT

Det är vansinne att lägga ner närakuten!

Om man inte vill gå tillbaka till längre väntetider på akutmottagningarna så måste närakuterna få vara kvar, för patienternas bästa, skriver läkaren Emma Dahlgren Mensah.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

”Vad snabb hjälp jag fick!” sa den unge mannen vars sårskada jag precis sytt ihop. ”Jag trodde att jag skulle få vänta flera timmar på akuten, men de skickade mig hit till närakuten och här fick jag ju jättesnabb hjälp av er!”

”Säg det till politikerna som vill stänga närakuten!”, sa jag.

Jo, för så är det. Politikerna vill att projektet med de fyra närakuterna i Västra Götalandsregionen ska upphöra vid årsskiftet. Då kommer väntetiderna återigen bli långa på vuxen- och barnakuterna.

Att närakuten dränerar primärvården på distriktsläkare stämmer inte. På närakuten Östra sjukhuset finns totalt TVÅ distriktsläkare på heltid fast anställda. Övriga arbetspass bemannas av läkare från bemanningsföretag, samt av sjukhusläkare och primärvårdsläkare som vill gå extra jourer på kvällar och helger.

Det är inte så, att det plötsligt skulle finnas många fler lediga akuttider på vårdcentralerna om man lade ner närakuterna.

Det är inte så, att det plötsligt skulle finnas många fler lediga akuttider på vårdcentralerna om man lade ner närakuterna.

Hur finansieringen ska se ut kan diskuteras och justeras, men om man inte vill gå tillbaka till längre väntetider på akutmottagningarna så måste närakuterna få vara kvar, för patienternas bästa.

Där kan de som inte behöver sjukhusets insatser, få en kompetent och oftast snabb bedömning och åtgärd. Snabbare än om de suttit som lägst prioriterade på akuten åtminstone.

På närakuten kan barn med enkla frakturer bli gipsade, patienter med bröstsmärta få hjärtblodprover kollade, etcetera. Åtgärder som dessutom i många fall inte utförs på de vanliga vårdcentralerna eller jourcentralerna.

För patienternas skull, låt närakuterna få vara kvar!

Emma Dahlgren Mensah, specialist i allmänmedicin, halvtid på Närhälsan Hjällbo vårdcentral, halvtid på närakuten Östra.

LÄS MER: Läkaren missade Leos brutna arm

LÄS MER: Röntgen hemma möjligt med ny maskin

LÄS MER: Nya metoderna minskar trycket på akuten