Marknadsekonomi och konkurrens passar inte skolan, anser insändarskribenten.
Marknadsekonomi och konkurrens passar inte skolan, anser insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Det är fel på friskolornas regelverk!

Ge liten skolpeng till studiemotiverade elever, medelstor peng till de flesta elever och större peng till elever med olika dåliga förutsättningar, skriver ”Marknadsekonomen”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Apropå flera insändare om friskolor och hur de använder skattebetalarnas pengar så gör friskolorna exakt rätt enligt skolboken. De plockar russinen ur kakan, skummar grädden av mjölken, väljer de lönsammaste kunderna. Det är regelverket det är fel på!

Marknadsekonomi och konkurrens passar inte alla branscher. Jag jobbade inom verkstadsbranschen och där passade det bra. Skolbranschen passar det definitivt inte. För att ändra på regelverket tror jag, att det är nödvändigt för Moderaterna att ändra kurs. Jag uppmanar Moderaterna, som varande ett statsbärande parti, att utan politiska skygglappar se på vilket uppdrag och vilken kostnadsstruktur de kommunala skolorna respektive friskolorna har. Friskolornas uppdrag är till exempel helt klart – nämligen att tjäna pengar.

ANNONS

Det kan inte vara omöjligt, att via andra metoder än marknadsekonomi, få skolorna kostnadseffektiva.

Det kan inte vara omöjligt, att via andra metoder än marknadsekonomi, få skolorna kostnadseffektiva.

Jag känner till tre familjer från god medelklass och med studiemotiverade barn, som använder sig av friskolorna.

Skolpengen måste i ett förändringsarbete differentieras i minst tre nivåer; liten peng till studiemotiverade elever, medelstor peng till de flesta elever och större peng till elever med olika dåliga förutsättningar.

Marknadsekonomen

LÄS MER:Testa skolpengens värde

LÄS MER:Friskolors skolpeng och kö ger politisk strid

LÄS MER:DO: Kvotering kan leda till diskriminering

ANNONS