Varför inte låta högkostnadsskyddet gälla även utanför vårt Göteborg så att ingen behöver betala mer än en rimlig summa per månad? skriver insändarskribenten.
Varför inte låta högkostnadsskyddet gälla även utanför vårt Göteborg så att ingen behöver betala mer än en rimlig summa per månad? skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fria ord: Den eviga kampen mellan plånboken och rättvisan

Det specifika med denna ”skatt” är att den bara drabbar invånare som lever med funktionsnedsättningar och använder färdtjänst, skriver Håkan ”CP-farbrorn” Högberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Ärade göteborgare,

I vår älskade stad, där allemansrätten är lika helig som fikapausen, har vi nu fått en ny ”straffskatt”. En kilometeravgift, som slår till så fort som en inbyggare från Göteborg, vill besöka någon, av våra sköna grannorter.

Det specifika med denna ”skatt” är att den bara drabbar invånare som lever med funktionsnedsättningar och använder färdtjänst. Från och med den första februari detta år, kostar det 3,20 kronor per kilometer att med färdtjänst, till exempel åka och hälsa på gamla mormor i Mölndal. En summa som kanske inte låter mycket för den som har, men för den som inte har, blir varje meter en påminnelse om den eviga kampen mellan plånbok och rättvisa.

ANNONS

Varför inte låta högkostnadsskyddet gälla även utanför vårt Göteborg så att ingen behöver betala mer än en rimlig summa per månad? Säg också i rättvisans namn att högkostnadsskyddet sänks till samma kostnad som kommunen pungslår oss, trägna spårvagnsresenärer, med när vi löser ett månadskort för ”att resa tillsammans”.

I Göteborg, där solidaritet och omtanke, alltid varit ett adelsmärke.

Låt oss inte glömma bort de av oss som behöver stöd att ta sig fram.

Låt oss inte mäta vårt samhälles värme i kilometer, utan i hur vi stödjer varandra.

Håkan ”CP-farbrorn” Högberg, trägen kollektivtrafik och färdtjänstresenär

ANNONS