Arkivbild. Det är ju spännande att vi skapades olika och unika, skriver insändaren.
Arkivbild. Det är ju spännande att vi skapades olika och unika, skriver insändaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT

De omöjliga skönhetsidealen dränker oss

Under min barndom så var det något fult om en kvinna vek ut sig, skriver Shakira Sakina Arif.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Jag är less på dessa eviga tjat om skönhetsideal. Du ska se ut på ett visst sätt för att anses vara attraktiv, med långt silkeslent hår, du ska vara blond om du är brunett och brunett om du är blond. Du ska vara lång som en fotomodell och gärna gå som om du befinner dig på en catwalk.

Stora bröst och stor rumpa är ett måste. Om du är svart – blek huden, och om du är vit – använd brun-utan-sol. Välj pumps även om det gör ont och gör att du har svårt att gå. Smink måste du alltid ha. Stora läppar är ju självklart, hallå är du dum eller?!

ANNONS

Parfym gör att du alltid luktar gott och håriga kvinnor vill vi inte se. Raka eller vaxa benen, ryggen, armarna och armhålorna, rekommendationen är att vaxa.

Du ska vara kurvig med smal midja och en platt mage. Usch för övervikt! Du får heller inte se ut som att du är hungrig, i väst har de flesta råd med mat. Bär tajta kläder och visa så mycket hud som möjligt. Mixa med lösnaglar, lösögonfransar, färglinser, hårförlängning och peruker. Ta till plastikkirurgi om det behövs.

En man får inte vara tjock eller för smal, måste vara muskulös. Glöm inte att äggplantan ska vara gigantisk – jag kommer att mäta, här ska vi vara noggranna!

En kvinna som viker ut sig är sexig, skäms inte över sin kropp och det är en symbol för jämlikhet – något man hejar på och uppmuntrar.

Vi matas ständigt med dessa skönhetsideal. Under min barndom så var det något fult om en kvinna vek ut sig. Nu när jag är vuxen har det förändrats markant. En kvinna som viker ut sig är sexig, skäms inte över sin kropp och det är en symbol för jämlikhet – något man hejar på och uppmuntrar.

Glöm insidan för det är bara utsidan som räknas. Att vara religiös är gammalmodigt och tråkigt. Jag är trött detta. Vad hände med att älska dig själv exakt som du är? Att acceptera hur Gud har skapat dig? Vad är det för mening med att sträva efter att vi alla ser lika ut. Då kan man lika gärna "gifta sig med sig själv".

ANNONS

Det är ju spännande att vi skapades olika och unika. Vi strävar efter perfektionism när det gäller utseendet men det är omöjligt att uppnå. Det finns alltid någon som är vackrare än dig.

Det finns helt enkelt ingen som är världens vackraste eftersom vi alla har olika smak.

Shakira Sakina Arif

LÄS MER:Därför vill vi ha ett Instagram-ansikte

LÄS MER:Isabella Rossellini om sitt filmexperiment ”Green porno”

LÄS MER:Fler väntas söka hjälp för ätstörningar efter storhelgen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS