Går du i tankar att bli bussförare, tänk om, föreslår skribenten.
Går du i tankar att bli bussförare, tänk om, föreslår skribenten. Bild: Anders Ylander

Bussförarbristen löses inte med det nya avtalet

När du står på hållplatsen och ingen buss kommer, beror det på vad Sveriges bussföretag anser att deras förare är värda, skriver Jan von Eichwald.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Det finns ingen bussförarkris eller brist i vårt land! Förra veckan kom det nya kollektivavtalet för alla Sveriges bussförare. Det tecknades mellan Sveriges bussföretag och Kommunal.

Läser man det så är det fullständigt uppenbart att det inte finns någon som helst bussförarbrist i vårt land. Sveriges bussföretag anser med all tydlighet att inga satsningar eller förbättringar behövs för att göra yrket mer attraktivt.

Bussförarna fick en löneökning som hamnar på märket och det finns inte en enda förbättring av bussförarnas villkor. Kommunal, som organiserar bussförarna, är stolta över att det i alla fall inte blev försämringar. Så när du står på hållplatsen och ingen buss kommer, beror det på vad Sveriges bussföretag anser att deras förare är värda. Ingenting extra som stärker yrkets status!

ANNONS

Ni politiker som beslutar om Komvux, arbetsmarknadsutbildningar, med mera – lägg inga skattepengar på att utbilda bussförare för det behövs inga förare ändå. Ni som funderar på att bli bussförare, välj ett annat yrke där arbetsgivaren är mer intresserad av dig.

Jan von Eichwald

LÄS MER:Trafiken ställs in i en månad på grund av personalbrist

LÄS MER:Påstigning fram i ett år – bussförare vittnar om hot

LÄS MER:Här är yrkena som vabbar mest och minst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS