Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Hillergren/TT
Bild: Andreas Hillergren/TT

Budget i balans trumfar allt

Honnörsord som ”barnens lärande och utveckling i centrum” är bara prat. I själva verket är det en budget i balans som gör före - alltid, skriver Pernilla Kjellberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är dags för förskoleförvaltningen att ändra på sin logga ”Barnens lärande och utveckling i centrum” till ”Budget i balans”. Den texten finns tryckt på allt från dokument och presentationer till förvaltningens profilmaterial. Men det enda som gäller i förskoleförvaltningen är budget i balans.

Läroplan och skollagens fina intentioner står sig slätt gentemot denna slogan, ”budget i balans.”

När förskolor inte får anställa förskollärare, behöver ta in fler barn i redan stora barngrupper, restriktioner kring vikarier vid sjukdom och semestrar eftersom det är budget i balans till varje pris. Då är det inte barnens lärande och utveckling som står i centrum, i stället blir det en förklädnad av att förskoleassistenter kommer att ”stärka upp” ute på avdelningarna, men i själva verket finns det inte pengar att anställa förskollärare.

Förskolepersonalens höga sjuktal ligger kvar på stadiga tio till elva procent, vilket är bland de högsta i landet.

När det gjordes en nulägesanalys 2016 med anledning av de höga sjuktalen inom förskolan så visade den att något måste göras och det snabbt. Men ingenting har hänt. Om personalen är sjukskriven på grund av stress kan vi ana hur barnen kan känna sig i de stora grupperna.

Barnen är vår framtid och vi vill ge dem de bästa förutsättningar vi kan, först då kan kejsaren få på sig sina kläder. Så länge kejsaren är naken bör loggan ändras till ”Budget i balans”!

Pernilla Kjellberg

förskollärare