Bröd och skådespel åt folket

Bilden av kultursatsningar i Göteborg är tvådelad. Stor pengar går till jippobetonad underhållning samtidigt som till exempel bibliotek föreslås läggas ner, skriver signaturen Kulturtanten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

I GP presenteras Kulturåret 2020. Med satsningar på teater och konst, med satsningar på olika festivaler. Mycket spännande och intressant, men … Melodifestivalen, stora kostnader och engagemang av kommunen. Kultur? Filmfestivalens provocerande Anna Odell med män i gynekologstolar. Rammstein, tyskt industrimetallband, känt för sina simulerade sexakter och pyroteknik, som får de flesta vulkaner att skämmas. Var är miljömedvetandet? Kultur? Göteborg Kulturkalas, minskat stöd och minskat intresse, men nu skall det satsas! Kultur? Way out West i Slottsskogen, kritiserat av många i Göteborg för att Slottsskogen tas helt i anspråk, med efterföljande skador. Kultur för göteborgare?

ANNONS

Samtidigt minskar de kommunala kulturbidragen, Göteborg Wind Orchestra riskerar nedläggning. Biblioteksnedläggningar föreslås, skolbibliotek försvinner. Musik och danssatsningar för unga är i riskzonen, liksom fria teatergrupper. Musikunderhållning på äldreboenden tas bort. Panem et circenses, med bröd och skådespel till folket upprätthölls folkgunsten i det gamla Rom.

Kulturtanten

ANNONS