Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Blinka först, bromsa sedan

Alla bilister som inte blinkar; tror ni att ni är ensamma på vägen? skriver signaturen Tant bakom ratten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Denna fantastiska lilla pryl. Jag har kört bil i snart 50 år och använder den flitigt och i god tid. Med min blinkers kommunicerar jag med alla andra trafikanter. Berättar för dem vad de inte kan veta, nämligen vart jag är på väg, så att de kan förhålla sig till det. Det är ju till exempel jättebra för dem att veta att jag tänker lämna en rondell, så att de slipper undra.

De flesta gör tvärtom, bromsar, ibland blinkar och man undrar vad som händer när bromsljus tänds utan förklaring.

Jag har märkt att andra bilister lättare släpper in vid en påfart om man blinkar. Det blir som att man artigt ber om hjälp. Lärde mig i bilskolan ”blinka först, bromsa sedan”. De flesta gör tvärtom, bromsar, ibland blinkar och man undrar vad som händer när bromsljus tänds utan förklaring.

ANNONS

Minskar skaderisken

Har aldrig någonsin behövt byta en blinkerslampa på en bil, inte fått ledskador i långfingret och är övertygad om att trafiken löper smidigare och säkrare. För dem som använder blinkers samtidigt som de svänger kan jag berätta att det är för sent och det går att vrida på ratten ändå.

Skulle vara intressant att få replik från någon som inte blinkar och få en förklaring till detta mystiska. För det kan väl inte vara så att ni tror ni är ensamma på vägen?

Tant bakom ratten

ANNONS