Det visar sig vidare att yngre människor är mer engagerade i kampen för klimatet, inte för att någon ”klimatindustri” cyniskt utnyttjar dem, utan för att de förstår att när de blir vuxna så får de ta hand om det förstörda klimat som nuvarande och tidigare ”vuxna” generationer skapat, skriver insändaren.
Det visar sig vidare att yngre människor är mer engagerade i kampen för klimatet, inte för att någon ”klimatindustri” cyniskt utnyttjar dem, utan för att de förstår att när de blir vuxna så får de ta hand om det förstörda klimat som nuvarande och tidigare ”vuxna” generationer skapat, skriver insändaren. Bild: Jessica Gow

Barnen förstår hotet – utnyttjas inte av någon ”klimatindustri”

Jag har svårt att se något hot mot våra barn för att ”klimatindustrin” vill rädda vår planet, skriver Björn Österlund i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

2/12 ”Klimatindustrin” utnyttjar barns oro

27/11 Lyssnar inte svenskarna på Greta Thunberg?

Bo Janstrand har rätt i att fossilindustrin årligen investerar miljarder kronor i förnekelse-lobbyn, trots att dom redan på 70/80-talet fick veta hur förbränning av fossila bränslen påverkar klimatet.

Via sin egen forskning uppnådde man då samma resultat som vetenskapen visar i dag, men man valde att tysta ner detta och i stället fokusera på att förneka vetenskapen. Allt är dokumenterat i vetenskapliga studier gjorda på Drexel University, Harvard University, University of Texas, Scientific American med flera. Studier gjorda nyligen på Oxford University visar att ungefär 70 procent av jordens befolkning är mycket oroade över klimatutvecklingen; bara 3 procent tycker att den är oviktig.

ANNONS

Det visar sig vidare att yngre människor är mer engagerade i kampen för klimatet, inte för att någon ”klimatindustri” cyniskt utnyttjar dem, utan för att de förstår att när de blir vuxna så får de ta hand om det förstörda klimat som nuvarande och tidigare ”vuxna” generationer skapat.

Jag har svårt att se något hot mot våra barn för att ”klimatindustrin” vill rädda vår planet, liksom jag har svårt att se det positiva i att tobaksindustrin säljer bevisat hälsofarliga produkter eller att oljeindustrin leder den globala uppvärmningen genom utvinning av fossila bränslen.

Jag tycker att det är mer cyniskt att vuxna människor fortfarande kan ägna sig åt att förneka det som sker framför våra ögon och som en enig vetenskap sagt i decennier om vårt klimat: det är hotat och det är bråttom.

Björn Österlund

ANNONS