Julen är framför allt till för barnen, och de förtjänar en jul med glädje och utan alkohol som tar över, skriver Linda Vackenklint.
Julen är framför allt till för barnen, och de förtjänar en jul med glädje och utan alkohol som tar över, skriver Linda Vackenklint. Bild: Gorm Kallestad

Barn ska få besök av tomten inte av polisen

Vi alla kan påverka och få fler vuxna att göra ett annat val, och få fler barn att uppleva en glad och trygg jul, skriver Linda Vackenklint.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Vit jul-kampanjen lyfter fram barn som har vuxna i sin närhet som inte kan hantera alkoholen. Denna kampanj har länge engagerat mig som förälder. Kampanjen finns för barnen när samhället stänger ner för julledighet, och erbjuder barnen aktiviteter så att de kan ha en trygg och glädjefull jul.

Sådana kampanjer behövs eftersom det fortfarande finns barn som ser och är med om saker som inget barn ska vara med om. Dessa barn sitter med klump i magen, oron att alkoholen ska ta över julen som alla andra jular. De sitter med tårar i ögonen.

Flera får besök av polisen i stället för av tomten, då vuxna i deras närhet dricker för mycket. Man säger att tre till fyra barn i varje klass har en förälder eller annan vuxen i sin närhet som dricker alkohol på ett sätt som gör att det blir jobbigt. Förra året fick Bris fler samtal än tidigare från barn som mådde dåligt under julen. Största delen av samtalen handlade om alkoholen.

ANNONS

Det finns människor som menar att kampanjen för en vit jul finns till för att förbjuda alkoholen helt på Systembolaget. Men det handlar inte om det. Andra menar att barn som far illa på grund av alkohol är inte något som bara händer under jul.

Men vi alla kan påverka och få fler vuxna att göra ett annat val, och få fler barn att uppleva en glad och trygg jul utan alkohol. Julen är framför allt till för barnen, och de förtjänar en jul med glädje och utan alkohol som tar över.

Genom att ta ställning på sociala medier, prata med dina nära och kära och sätta fram alkoholfria drycker på julbordet har du varit med och påverkat till en förändring.

Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen!

Linda Vackenklint

LÄS MER:Klarnas vd om varför han slutade dricka

LÄS MER:Missbruksboende kan flytta till Kyrkbyn – grannar kritiska

LÄS MER:Juliga kanapéer och vintriga drinkar – nu blir det glöggmys

ANNONS