Kycklingar är de djur som är allra flest, och förmodligen också de som har det allra sämst, skriver <strong id="strong-7dcb9afd733f99db2104150a6c96b684">Ami Niglöv. </strong>
Kycklingar är de djur som är allra flest, och förmodligen också de som har det allra sämst, skriver Ami Niglöv.

Äter du kycklingar?

Kycklingar är de djur som är allra flest, och förmodligen också de som har det allra sämst, skriver Ami Niglöv.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

”Vad vill du äta idag?” ”Kyckling!” Ordet förknippas av många med ett livsmedel. Men har du tänkt på att bakom varje maträtt finns en individ? En individ med förmåga att känna glädje, rädsla och smärta precis som vi. En individ som levt sitt korta liv hopträngd med tiotusentals andra kycklingar i smutsiga djurfabriker. De allra flesta är så kallade turbokycklingar, avlade för att växa extremt snabbt och få stora bröstmuskler. Därför får de ont, blir sjuka och får svårt att gå med sina klumpiga kroppar. Som vanligt är effektivitet viktigare än djurens välbefinnande.

Det är en myt att kycklingarna har det bättre i Sverige än i andra länder. Tvärtom ser den storskaliga djurindustrin, där djuren lever tätt ihop och risken för sjukdomsspridning är stor, liknande ut världen över.

ANNONS

Det är känt att smittor ofta sprids inom storskalig djurhållning. I Sverige är det kycklingindustrin som är den i särklass värsta både när det gäller djurskydd och smittorisker. Extremt många djur på liten yta ger bra förutsättningar för både virusspridning och antibiotikaresistens. Covid-19 är inte det första viruset som smittar från djur till människa. Vi bör ta risken för framtida pandemier på stort allvar, till exempel de fågelinfluensor som har ungefär 50 procents dödlighet när de tar sig till människor. Frågan är inte om utan när en ny smitta sprids. Detta kan mycket väl hända i Sverige.

Kyckling framställs gärna av industrin som ett klimatsmart val. När man kallar ett livsmedel klimatsmart måste man fråga sig i förhållande till vad. Djurindustrin är den huvudsakliga orsaken till klimatkrisen. Enligt bland annat FN:s klimatpanel måste köttkonsumtionen minska kraftigt om vi ska ha en chans att nå miljömålen. Kyckling genererar mindre växthusgasutsläpp än till exempel nötkött, men fortfarande upp till tio gånger mer utsläpp än likvärdiga proteinrika växtbaserade alternativ.

Men det finns bra alternativ till dagens stora djurindustrier. En växtbaserad kost kräver avsevärt mindre yta och vatten för att produceras och ingen antibiotika.

Vill du bidra till att kycklingar trängs ihop i fabriker och lever miserabla liv? Vill du bidra till klimatförändringarna och öka risken för kommande pandemier? Nej, jag tänkte väl det! Det allra bästa vi kan göra är att gå över till en växtbaserad kost. Ett sådant val gynnar såväl klimatet som djuren och oss själva.

ANNONS

Men vad ska jag då lägga på grillen i sommar? Varför inte prova marinerade tofu- och grönsaksspett, cevapcici på formbar vegofärs eller en härlig vegoburgare? I dag finns så mycket att äta som inte orsakar lidande. Kycklingar är de djur som är allra flest, och förmodligen också de som har det allra sämst. Genom att välja bort dem från tallriken kan du göra stor skillnad!

Ami Niglöv

LÄS MER:Misstänkta djurbrott på rekordnivå

LÄS MER:Tobias Wahlqvist: Växtförädling och odlat kött är framtiden

LÄS MER:Klimatet kan öka risken för matförgiftning

ANNONS