Coops transporter inom Sverige går antingen via tåg eller lastbil, skriver Mattis Bergquist.
Coops transporter inom Sverige går antingen via tåg eller lastbil, skriver Mattis Bergquist. Bild: Håkan Johansson

Alla insatser är viktiga för att minska miljöpåverkan

De transportörer som kör onlinebeställningar till Östergötland kör antingen på biogas eller bränslet HVO100, skriver Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

31/5 Symbolisk miljöhandling av Coop

All verksamhet har en miljöpåverkan. Coops största miljöpåverkan kommer från produktionen av de varor som vi säljer. Upp till 98 procent av vår klimatpåverkan kommer från de livsmedel vi säljer och två procent kommer från vår verksamhet såsom till exempel godstransport, köldmedia och distribution.

Vi anser att alla insatser för att minska vår miljöpåverkan är bra insatser, oavsett om det handlar om hur maten produceras, förpackas eller transporteras.

Att handla mat på nätet är en service som vi på Coop erbjuder för att det underlättar våra kunders vardag.

ANNONS

På de flesta orter plockas matbeställningen ihop i närmaste stora Coop butik och för Stockholmsområdet har vi ett centralt lager för onlinehandeln. I Linköping har vi ingen butik som har möjlighet att hantera packningen av onlinebeställningarna, de körs därför från vårt lager i södra Stockholm. Vi väljer att erbjuda tjänsten i Linköping för våra kunders skull.

Coops transporter inom Sverige går antingen via tåg eller lastbil. De transportörer som kör onlinebeställningar till Östergötland kör antingen på biogas eller bränslet HVO100, en diesel som är tillverkad av förnybara råvaror.

Vi samkör dessutom alla onlinebeställningar så att vi alltid kör med så många leveranser som möjligt i samma lastbil för att ytterligare minska klimatbelastningen från transporten.

Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige

LÄS MER:Mat på nätet – ett allt dyrare alternativ

LÄS MER:35 000 jobb kan försvinna från handeln

LÄS MER:Klimatutsläpp väcker "förfäran och optimism"

ANNONS