AI kombinerat med kvantdatorer kanske kan vara civilisationshotande. Fantisera om AI-designade virussjukdomar eller AI-styrda kärnvapensystem så får man en vision av domedagen, skriver insändarskribenten.
AI kombinerat med kvantdatorer kanske kan vara civilisationshotande. Fantisera om AI-designade virussjukdomar eller AI-styrda kärnvapensystem så får man en vision av domedagen, skriver insändarskribenten. Bild: Anjum Naveed

AI-styrda kärnvapen – där har du domedagen

Den självaccelererande okontrollerade och snabba digitaliseringen och nu AI-utvecklingen kanske är systemhotande? skriver Nils-Erik Nilsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

En än mer akut fara än klimatförsämringen har nu tydliggjorts - AI, artificiell intelligens som snabbt, på gott och ont, kan förändra samhället. De goda tillämpningarna tackar vi för, men med dem kommer även det onda brukandet som kan vara ödesdigert. Ett besinnande av denna utveckling är på sin plats - även de stora drivande techdrakarna börjar bli rädda för det ”Frankensteins Monster” som de skapat.

En tillämpning är att AI bättre och bättre kan läsa av röntgenbilder. Kanske skall man inte utbilda nya röntgenläkare om nu AI tar över.

Andra områden med AI är journalistik och bildskapande. Inom bild, film och ljud har det skett en snabb AI-utveckling. Det går nu att skapa datorgenererade bilder, filmer samt mänskligt tal. Så man förstår filmfolkets strejk i Hollywood – de behövs inte när det finns digitala filmstjärnor. Med AI kan man göra en realistisk animering av vem som helst i vilken situation som helst som säger vad som helst.

ANNONS

Kommer vi kunna lita på nyhetsinslag, telefonsamtal, mail, övervakningskameror, identitet, valresultat, betalningssystem med mera?

Den skenande digitaliseringen har nu blottat stora nackdelar – onåbara statsfinansierade hackerfabriker och digitala rövarband som attackerar personer, gärna pensionärer, enskilda kommuner, organisationer och företag för att stjäla information och pengar, utöva utpressning, förstöra och oroa - vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?

Den självaccelererande okontrollerade och snabba digitaliseringen och nu AI-utvecklingen kanske är systemhotande?

AI kombinerat med kvantdatorer kanske kan vara civilisationshotande. Fantisera om AI-designade virussjukdomar eller AI-styrda kärnvapensystem så får man en vision av domedagen.

Detta var några funderingar kring AI som kan ta över de flesta yrken samt ”köra över” sanningen och radera förtroenden.

Nils-Erik Nilsson, konstnär

ANNONS