Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige måste höja rösten nu och säga emot förtryckare, önskar insändarskribenten. Bild: Rahmat Gul
Sverige måste höja rösten nu och säga emot förtryckare, önskar insändarskribenten. Bild: Rahmat Gul

Afghanistan blöder – vi måste stoppa talibanerna

Talibanernas mål är att sätta skräck, upphäva den nuvarande grundlagen och införa sharialagar, skriver Shamm Shayami Salih.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den senaste tidens nyhetsrapportering om Afghanistan har väckt skräck bland många runt om i världen.

Under de senaste månaderna har talibanerna tagit sig fram i snabb takt genom Afghanistan och tagit kontroll över huvudstaden Kabul. Tusentals människor har dödats och skadats, varav många har varit barn. Det som sker i Afghanistan bör tas på största allvar. Landet genomgår en av de svåraste tiderna i sin historia och en massiv humanitär kris.

Nu tar vi del av hur över tusentals av våra bröder och systrar i Afghanistan tvingas fly sina hem till fots, och har fått dela bilder av gråtande barn och döda kroppar i ett lönlöst försök att få omvärlden att omedelbart agera.

Talibanernas mål är att sätta skräck, upphäva den nuvarande grundlagen och införa sharialagar.

Att EU än i dag fortsätter att vara tysta inför det våra kära syskon i Afghanistan får genomlida är ett stort skamligt svek.

Sverige och västvärlden måste nu börja agera kraftfullt mot talibanerna och stötta afghanerna på plats. Sverige måste höja rösten nu och säga emot förtryckare! Vi måste tillsammans agera omedelbart. Det är dags nu att den svenska regeringen, Sveriges utrikesminister, EU och hela världssamfundet tar sitt ansvar och aktivt agerar för att stoppa talibanernas ondskefulla gärningar mot Afghanistan.

Jag uppmanar även FN att stå upp för de mänskliga rättigheterna i Afghanistan. Afghanistan ska behandlas som vilken nation som helst – med samma rättigheter och värde.

Shamm Shamayi Salih, svensk-kurdisk journalist

LÄS MER: Homejra från Göteborg är fast i Kabul med sin familj

LÄS MER: Hundratals demonstrerade mot talibanerna

LÄS MER: Omdömeslös insamling av Carina Bergfeldt