Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill tillåta uranbrytning i Sverige igen.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill tillåta uranbrytning i Sverige igen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Absurt att miljöministern vill ha uranbrytning i Sverige

Anledningen till att man startade bryta uran var att Sverige skulle skaffa kärnvapen, skriver Mats Lindfors.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Ja, jag satte kaffet i vrångstrupen när nyheten damp ned. Vår miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill häva förbudet mot uranbrytning i Sverige. Ska man skratta eller gråta? Hon verkar inte ha någon som helst kunskap i uranbrytning, men duktig på att prata det är hon.

Romina Pourmokhtari, vi har haft uranbrytning förr i Sverige, i Ranstad utanför Falköping mellan 1965 och 1969. Under de fyra åren i drift utvann man endast 215 ton uran ur 1 500 000 ton berg. Lyssna på P4 Skaraborg om detta. Skaraborgarna vill inte ha någon ny uranbrytning i Sverige, den saken är säker!

Anledningen till att man startade bryta uran var att Sverige skulle skaffa kärnvapen. När kärnvapentanken lades ned och Sverige skulle övergå till civil användning i kärnkraftverk lades också den olönsamma gruvan ned då det var mycket billigare att köpa uran utomlands.

ANNONS

Man har nu efter 30 år till en kostnad av en halv miljard sanerat området från skit efter uranbrytning, men avfallshögen den är kvar och är klassad som miljöfarligt område, en av de två som finns i Sverige. Read my lips, Romina: Miljöfarligt område! Vad säger det dig som miljöminister?

Är det över huvud taget någon som vill ha uranbrytning i Sverige när man tar reda på fakta om den här smutsiga verksamheten?

Mats Lindfors

LÄS MER:Regeringen skyndar på förslag om ny kärnkraft

LÄS MER:Miljöministern öppnar för urangruvor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS