Det var naivt på liknande vis att gå med på EU:s krisfond som att sluta ickeangrepps-pakt med Hitlers Tyskland, tycker insändarskribenten.
Det var naivt på liknande vis att gå med på EU:s krisfond som att sluta ickeangrepps-pakt med Hitlers Tyskland, tycker insändarskribenten. Bild: LARS LARSSON/TT

Är Stefan Löfven Sveriges Neville Chamberlain?

Kommer Stefan Löfven gå till historien som den naive statsministern, undrar signaturen Demokrativän.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven kom tillbaka från förhandlingar om långtidsbudget samt krisfond i Bryssel och deklarerade vilken framgång detta är för Sverige. Det är då inte långsökt att gå tillbaka till premiärminister Neville Chamberlains återkomst från München i september 1938 då han i London deklarerade ”fred i vår tid”. Han hade ingått ickeangreppspakt med Tyskland där Tyskland tilläts ta över Sudettyskland från Tjeckoslovakien. Eftervärlden betraktar Chamberlain såsom en mycket naiv person. Det är inte osannolikt att Löfven hamnar i samma fack.

Vid EU-folkomröstningen 1994 lovades att sådant som nyss avtalats i Bryssel inte skulle förekomma. Dessutom är det stark korrelation mellan storlek av krisstöd i förhållande till BNP och graden av korruption i länderna bland bidragsmottagare. Är dessa saker till gagn för demokratin?

ANNONS

Demokrativän

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS