Tim Bergling, Avicii, är död. Musikvärlden sörjer. Arkivbild
Tim Bergling, Avicii, är död. Musikvärlden sörjer. Arkivbild

Från SHM till Madonna – musikvärlden i sorg

Både Sverige och omvärlden sörjer Tim Bergling, Avicii, efter beskedet om hans tidiga bortgång. Och musikvärlden sörjer en ikon för den elektroniska dansmusiken.

ANNONS
|

"Jag finner inte ord, men vad jag kan säga är att vi var ett gäng unga killar från Sverige med drömmar och Tim inspirerade oss alla och miljoner andra", skriver Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia på Twitter efter att Tim Bergling, Avicii, gått bort vid 28 års ålder.

Vid 21 års ålder smög sig Avicii in på europeiska listor med singeln "Bromance" och året därpå tog han täten i det svenska housefenomenet, när "Levels" toppade listor världen över.

"Håll de där änglarna glada och vi kommer alla att dansa tillsammans igen", skriver Steve Angello, också han från Swedish House Mafia.

ANNONS

Housevärlden i sorg

Världsstjärnor inom den elektroniska dansmusiken samlas i sorg och minns svensken: Tiësto, David Guetta, Calvin Harris, Hardwell, Deadmaus, Laidback Luke, Nicky Romero, Steve Aoki, Zedd, Eric Prydz, Dada Life, Kygo, med många fler.

"Någonting riktigt hemskt hände", skriver David Guetta i ett inlägg på Facebook, och fortsätter:

"Vi förlorade en vän med ett så vackert hjärta och världen förlorade en otroligt talangfull musiker. Tack för dina vackra melodier, tiden vi hade tillsammans i studion, när vi spelade tillsammans som dj:s eller när vi njöt av livet som vänner."

"Jag kommer att sakna dig så mycket", skriver den nederländske dj:n Hardwell på Twitter.

"Från din första konsert där vi spelade tillsammans, till alla de fantastiska minnen vi delade. Tack för att du förändrade världen med din fantastiska musik och för att du var en sådan inspiration."

"Bäste i sin generation"

Den amerikanska housestjärnan Diplo skriver i ett långt Instagraminlägg – vid en bild där han står arm i arm med Avicii – att svensken var den bäste i sin generation och öppnade dörrarna för alla andra i sin genre.

"Du borde ha levt till 150, men din musik kommer att leva för alltid. Det är inte något jag bara säger, utan du är den enda som alltid gör tidlösa låtar", skriver han.

ANNONS

Läs mer: Det här skriver världens medier om Avicii

Svenska dj:n Alesso inledde sin karriär med att mixa bland annat Avicii-låtar.

"Tim, sedan första dagen har du varit en av mina största inspirationer till att göra dansmusik. Du satte Sverige på kartan med de mest minnesvärda melodierna i världen", skriver han på Instagram.

"Är i chock"

Avicii spelade flera gånger på den elektroniska musikfestivalen Summerburst, bland annat vid premiären 2011, samma år som han slog igenom på bred front med "Levels".

"Kan inget mer säga än att jag är i chock", skriver Anders Boström, festivalgeneral för Summerburst, i ett mejl till TT efter beskedet om Aviciis bortgång.

"Och det fanns ingen som han. Finns ingen artist jag lyssnat på mer än honom."

Stjärnornas saknad

Aviciis musikaliska bredd hörs i hans musik, och hans musik hörs i andras. Under åren efter genombrottet arbetade han med flera av världens största artister.

"Så sorgligt. Så tragiskt. Farväl kära rara Tim", skriver Madonna på Instagram.

Aloe Blacc sjöng på "Wake me up" (2013).

"Jag kan inte uttrycka hur djupt ledsen jag är. Att träffa honom förändrade mitt liv. Han var en otroligt begåvad person och det gör så ont att han är borta", skriver han.

Rita Ora, som var med på låten "Lonely together", skriver att hon är förkrossad:

ANNONS

"Jag har inga ord. Jag minns hur fantastiskt det var att göra 'Lonely together' och det känns som det bara var i går som vi talades vid."

TT

ANNONS