Peter Lennby, konstnärlig ledare på Pilane. Bild: Thron Ullberg
Peter Lennby, konstnärlig ledare på Pilane. Bild: Thron Ullberg

Framgång för utställning i Pilane

Framgångarna för skulpturutställningen på Tjörn bara fortsätter enligt Peter Lennby, konstnärlig ledare på konstutställningen Skulptur Pilane.

ANNONS
|

Har ni haft många besökare i sommar?

– Det kan man lugnt säga, vi har kommit upp till nya nivåer. Exakt hur många är svårt att säga men det är en väsentlig höjning. Det är elfte året som vi har utställningar här, så det börjar blir etablerat. Det är en fantastisk resa som vi har gjort.

Hur har höjningen märkts?

– Vår stora extraparkering har varit fullbelagd dagligen sedan semestrarna började i början av juli. Det nya normala har blivit ett par tusen besökare per dag, barn och vuxna, förutsatt att det inte regnar eller är för varmt. Tyvärr har vårt gårdscafé haft svårt att ta emot det stora antalet besökare. Vi gör all mat själva, men vattnet tar slut, utrymmena är för små och logistiken hänger inte med. Det måste vi ändra på.

ANNONS

Varför kommer så många till er?

– Kombinationen djur, natur och skulptur är ett lyckat koncept som appellerar till många, unga som gamla. Årets utställning har fått idel lovord och vädret har varit lagom bra vilket gynnar vår verksamhet. Följer man sociala medier så är det också väldig många positiva omdömen och det verkar som att de som varit här rekommenderar oss som besöksmål. Det är kul. Det är besökarna som finansierar utställningarna genom entréavgifter och publikökningen gör det möjligt att satsa ännu mera på att visa spännande konst av världsklass.

Varifrån kommer besökarna?

– Från hela landet, men vi har också många internationella gäster. Det som är extra roligt är att vi har så många barnfamiljer här, ofta i sällskap av de äldre i släkten. Det är inte så ofta vi moderna människor träffas över generationsgränserna men i Pilane är det ganska vanligt.

Hur länge pågår årets utställning?

– Till 3 september. Sedan plockar vi ner den. Arbetet på nästa sommarutställning har redan börjat. Många vill att vi skall behålla konstverket Anna, ett 14 meter högt kvinnohuvudet av spanske konstnären Jaume Plensa, permanent i Pilane. Det skulle vara fantastiskt men är ett stort åtagande som vi har svårt att klara med egen finansiering.

ANNONS

Fakta: Skulptur Pilane

  1. Konstutställning och skulpturpark i Klövdal på nordvästra Tjörn som startade 2007och som drivs av Pilane Heritage Museum.
  2. Sommarens utställare är polska Magdalena Abakanowicz, spanske Jaume Plensa, britterna Tony Cragg och Sophie Ryder, fransmannen Xavier Veilhan, svenskarna Pia Hedström och Martin Sjöberg samt den syriska konstnären Mohannad Soleman.
ANNONS