Flyktingar i kärleksdrama provocerar

ANNONS
|

Agnieszka Lukasiaks första spelfilm är en kärlekstragedi i immigrantmiljö. För regissören har den öppnat dörrar i Hollywood, men på hemmaplan får den premiär på en handfull biografer.

-I Sverige vill vi sopa de här frågorna under mattan, säger hon.

Filmen handlar om Marta (Magdalena Poplawska) som flyr från Vitryssland med sin tioåriga dotter, och hamnar i Sverige. På en flyktingförläggning i Lappland möter hon den stora kärleken i algeriern Ali (Simon Kassianides), men när båda två hotas av utvisning ställs hon inför ett smärtsamt val.

Agnieszka Lukasiak är missnöjd med att filmen beskrivits som en kritik av svensk asylpolitik.

-Det är en otroligt privat historia, om en person som kommer till ett nytt ställe, är väldigt utsatt och måste välja mellan sitt eget självförverkligande och sitt barn. Jag hoppas att publiken ska kunna se på immigranter med lite större förståelse - men när det gäller migrationspolitiken så finns det ingen enkel lösning.
Vågade inte prata

Agnieszka Lukasiak studerade regi på den prestigefulla filmskolan i polska Lodz och gjorde två dokumentärer innan började arbeta med "Between 2 fires". Den skulle egentligen också ha blivit en dokumentär, om människorna på en flyktingförläggning i Flen.

ANNONS
-Men folk där vågade inte prata framför kameran, för alla väntade på asyl. Så det enda sättet att berätta den här historien blev att skriva en spelfilm.

"Between 2 fires" har fått uppmärksamhet för sina sexscener, som är passionerade, utdragna och oblyga. Lukasiak menar att de flesta kärleksrelationer som uppstår på flyktingförläggningar har sex som huvudingrediens.

-Vanligtvis när du träffar någon så kommunicerar du genom framtida drömmar, samtal om det förflutna, och man möts intellektuellt. Men flyktingar pratar ofta inte samma språk, att se tillbaka är för smärtsamt och att tänka framåt är för läskigt. Samtidigt behöver man otroligt mycket närhet och stöd. Det fysiska är det som blir kvar.
Stämplad som kolsvart

Hon fick åtta miljoner kronor från Filminstitutet till "Between 2 fires", ett av de första projekten som kunde dra fördel av institutets satsning på mer pengar till färre filmer. Men när den nu går upp på svensk bio får den en blygsam spridning på ett fåtal filmdukar. Regissören tror att det beror på att den stämplats som en kolsvart film om flyktingar.

-Den är så provocerande i Sverige eftersom vi vill sopa de här frågorna under mattan. Men filmen är inte så himla svart. Det är en kärlekshistoria och ett thrillerdrama, ett slags crossoverfilm som inte görs i Sverige.

Internationellt ser det annorlunda ut. "Between 2 fires" har fått priser vid flera festivaler och väckt intresse i Hollywood, där den har hyllats av såväl Colin Farrell som producenterna bakom "The Matrix". Tack vare filmen har Agnieszka Lukasiak fått ett kontrakt med den prestigefulla agenturen ICM, och hon har numera Los Angeles som bas. Där skriver hon på sin första amerikanska film.

-Det blir någon form av socialanalytisk thriller. Jag har haft en otrolig tur, jag är i Hollywood men får berätta en egen historia.
  1. Född: 1977 i polska Wroclaw. Kom till Sverige som sjuåring.
  2. Familj: Fadern är teaterregissör och modern är psykolog, som pendlar mellan Indien, Polen och Sverige. Hon har en bror.
  3. Bor: Omväxlande i Los Angeles, London och Stockholm ("det är kärleken och jobbet som styr var jag bor").
  4. Filmografi: Dokumentärerna "Algeria" (2002) och "Bortglömda" (2005).
  5. Senast lästa bok: "The Lucifer effect: understanding how good people turn evil" av Philip G. Zimbardo.
  6. Favoritfilm: Allt av Lars von Trier.
  7. Aktuell: Med filmen "Between 2 fires" som får svensk biopremiär den 29 april.
ANNONS