Flickorna i tårar i tingsrätten

Hand i hand kom de tre unga tjejerna till Göteborgs tingsrätt. På onsdagen mötte de återigen den man som misstänks ha tafsat på deras bröst och kysst dem för en och en halv vecka sedan.

ANNONS
|

Efter lunch på onsdagen hölls en så kallad bevisupptagning i målet med den 36-årige man som misstänks för att ha ofredat tre unga tjejer i samband med att invigningen av ungdomsturneringen Gothia cup avslutades.

Tjejerna kom hand i hand till Göteborgs tingsrätt. De fick först en rundtur inne i rättegångssalen av sitt målsägarbiträde. Och det är uppenbart att de är oerhört påverkade av det brott de utsatts för. När de kom ut ur salen, efter den korta rundturen, rinner tårarna nerför kinderna på en av dem.

Samtidigt anlände även den åtalade 36-åringen. Han smet snabbt in på ett rum tillsammans med sin advokat.

ANNONS

Tafsade på rumporna

Mannen åtalades på onsdagsförmiddagen för tre fall av sexuellt ofredande. Åklagaren skriver i åtalet att den misstänkte ska ha tagit på en av flickornas bröst och rumpa. En annan blev tafsad på brösten och mannen ska ha pussat henne på kinden. Den tredje flickan ska ha fått en puss på munnen och tafsad på rumpan. Genom detta agerande anser åklagaren att mannen kränkt flickornas sexuella integritet.

Under bevisupptagningenförhördes flickornaav både åklagaren och advokaten. Två av dem kan inte närvara vid den kommande rättegången så istället kommer dagens förhör med dem att spelas upp inför rätten.

Bevisupptagningen hölls bakom stängda dörrar. Efter ungefär två timmar var de klara. Då sa mannens advokat, Fredrik Engström, att det är en ord mot ord-situation.

- Det finns ingen teknisk bevisning. All bevisning i målet är vittnesbevisning. Det är alltid problematiskt för minnesbilder kan skilja sig åt i stor utsträckning. Det blir alltid en grannlaga uppgift för rätten att bedöma trovärdigheten när många människor ska uttala sig om en viss händelse.

Efter bevisupptagningen samlades de tre tjejerna för en gruppkram utanför rättegångssalen.

Målsägarbiträdet Nilla Ekström Parry berömmer tjejernas insats under dagen.

- Det har gått jättebra. Det har blivit detaljerade och väldigt bra redogörelser, säger hon ochberättar att de blivit starkt påverkade av händelsen.

ANNONS

- De har ju varit utsatta för en väldigt obehaglig situation, det är klart att det påverkar dem.

Skulle tittat på Gothia Cup

Även kammaråklagaren Stefan Lind påpekar hur illa berörda de blivit av situationen.

- Det framgår väldigt tydligt att de påverkats väldigt mycket och att de känt sig ledsna över hela den här händelsen. De har varit väldigt oroliga och rädda efter det här, säger han.

Tjejerna hade planerat att titta på Gothia Cup men händelsen har gjort att de inte orkat eller vågat göra det.

- Det har naturligtvis påverkat dem väldigt djupt.

Också Stefan Lind berömmer deras insats under dagen.

- Det har gått bra. De har berättat på ett väldigt inlevelsefullt sätt och lämnat väldigt starka berättelser.

Ingen teknisk bevisning

Advokaten lyfter fram att det inte finns någon teknisk bevisning – hur ser du på den kritiken?

- Vi har ingen teknisk bevisning alls. Den här typen av övergrepp är det väldigt sällan bevisning. Det skulle i så fall ha varit bilder på övergreppen och det har vi inga, säger Stefan Lind.

Han tycker ändå att det är starkt nog att väcka åtal

- Sedan är det ändå upp till tingsrätten att göra en slutlig bedömning och det handlar ju mycket om vad som framkommer i förhören.

ANNONS

Rättegången kommer att hållas nästa torsdag.

ANNONS