Flickor sålde majblommor – blev rånade

ANNONS
|

De nioåriga flickorna var i fredags eftermiddag ute i sin stadsdel i Göteborg och sålde majblommor. Två killar i 14-15–årsåldern kom fram och ville köpa, men förklarade sedan att de inte hade pengar.

- De följde efter flickorna och in på gården. De flög på dem bakifrån och tog väskan med pengar och majblommor, berättar den ena flickans mamma för GP.

Flickorna bor på just den gården. Mamman var ute och hörde döttrarna skrika.

Hon sprang efter rånarna. Den andra mamman ringde 112 men polisen hade ingen patrull i närheten.

- Jag hann inte ifatt dem, säger mamman. Men jag vet hur de ser ut.

ANNONS

Flickorna blev bestulna på 600–700 kronor plus alla kvarvarande majblommor. Väskan hittades senare tom. Upplevelsen var traumatisk för flickorna men nu har de hunnit bearbeta den.

När mamman i söndags ringde polisen för att lämna kompletterande uppgifter om signalement fick hon beskedet att fallet lagts ned, vilket gjort alla föräldrarna mycket upprörda.

- Befälen måste alltid prioritera. Polisen har inte resurser att utreda alla brott, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

- När anmälan gjordes fanns förmodligen inga spår att gå på. Men om nya uppgifter dyker upp kan fallet öppnas igen, det händer dagligdags.

En annan förälder tror att rånet får konsekvenser för majblommeförsäljningen.

- Det här spred sig snabbt. Barnen vågar inte sälja och föräldrarna vill inte släppa ut barnen.

Enligt den rånade flickans mamma går det att köpa majblommor med sms-betalning.

- Problemet är att många vill betala kontant, säger hon.

Det bekräftas av Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans riksförbund.

- Vi hade en extremt framgångsrik försäljare i Linköping förra året som sålde för 100000 kronor. Han hade med sig en kortläsare men ändå var 95000 av beloppet i kontanter.

I år gör man försök med sms-betalning i tre städer – Göteborg, Gävle och Vadstena.

ANNONS

GP har också varit i kontakt med en mamma som utrustat sin elvaåriga dotter med mobilappen Swish, eftersom många inte har kontanter längre.

- Det känns ganska riskfritt. Hon kan ta emot pengar på vårt konto men ingen kan tvinga henne att skicka dem vidare, eftersom hon inte har ett eget mobilt bank-id.

- Men den lösningen kräver ju att man själv agerar som förälder, säger hon.

Lena Holm känner till rånet i Göteborg och Majblommans riksförbund har en handlingsplan som sätts i verket i samarbete med skolan. Flickorna hålls naturligtvis skadeslösa, säger hon.

- Vi tar allvarligt på varje fall. För den som blir utsatt är det väldigt stort när det händer, även om det bara är fyra–fem av våra 80000 försäljare som rånas.

Majblomman samlade 2014 in 64,8 miljoner kronor. Pengarna går till barn och barnfamiljer som behöver stöd, i synnerhet under sommarlovet. Kläder och skor är en annan stor post.

ANNONS