Filmrecension: Heartstone

Idyll kontrasterar mot grym verklighet i den isländska filmen ”Heartstone”. Thor och Kristján är två unga pojkar på tröskeln till vuxenlivet, i en liten fiskeby med total social kontroll.

ANNONS
|

Det är lätt att idyllisera barndomen. Att tro att den enbart består av att obekymrat och barfota spränga fram över gröna ängar, att slippa bekymra sig för räkningar och karriär – kanske på sin höjd en vrickad fot eller en bortsprungen kattunge.

Men de flesta som har några verkliga minnen från barnaåren vet att livet aldrig gör så ont som då. De råa, nyupptäckta känslorna, desperationen inför att passa in, den laglösa tillvaron i ett barngäng när de vuxna har gått hem – det är ett under att man kom ur puberteten med livet i behåll.

ANNONS

I den isländska filmen ”Heartstone” finns det plats för både idyllen och verkligheten. Tonårspojkarna Thor och Kristján är bästa vänner och bor i en liten fiskeby på Island, långt borta från civilisationen. Den omgivande vildmarken är bedövande vacker, och pojkarna rider på islandshästar, badar i små sjöar och tältar med söta flickor.

Men de lever i en förtryckande machokultur där glåpord som hora och bög används av barnen för att hålla varandra i strikta tyglar. Den sociala kontrollen genomsyrar hela samhället – när Thors mamma inleder en relation med en man (fadern har lämnat familjen för en yngre kvinna) döms hon hårt av sina egna barn. ”Vad ska folk säga, att du är en hora?”, undrar de upprört.

Vi möter dem en sommar då omvälvande ting ska sätta tillvaron i gungning. När Thor förälskar sig i en grannflicka och Kristján börjar fundera på sina känslor för Thor, ställs både deras relation och plats i bygemenskapen på sin spets.

Det är en både brutal och skir berättelse om att leva i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. Emellanåt är det dråpligt, som när Thor använder rester från sina systrars hårborste för att testa hur han skulle se ut med frodigt könshår. Ibland – som när Kristján måste dyka under vattenytan för att våga skrika ut sin smärta – gör det ont ända in i själen. Och hela tiden bubblar och sjuder filmen av liv.

ANNONS
TT

Fakta: Heartstone

Originaltitel: Hjartasteinn

Genre: Drama

Premiär: 30 juni 2017

I rollerna: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir med flera

Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Speltid: 2 timmar 9 minuter

Censur: 11 år

Betyg: + + + +

ANNONS