Peter Aalbæk Jensen på besök hos Film i Väst i Trollhättan 1997. Tomas Eskilsson, Lars von Trier och ensemblen till filmen Melancholia på Film i Väst i Trollhättan 2010. Bild: Niklas Maupoix, GP, Adam Ihse, TT
Peter Aalbæk Jensen på besök hos Film i Väst i Trollhättan 1997. Tomas Eskilsson, Lars von Trier och ensemblen till filmen Melancholia på Film i Väst i Trollhättan 2010. Bild: Niklas Maupoix, GP, Adam Ihse, TT

Film i Västs hårda krav på Zentropa

Peter Aalbæk Jensen måste bort. Det kräver nu Film i Västs grundare Tomas Eskilsson och nuvarande vd Mikael Fellenius.

ANNONS
|

Peter AalbækJensen måste bort från Zentropa. Det kräver nu Film i Västs grundare Tomas Eskilsson och nuvarande vd Mikael Fellenius efter producentens sexistiska utspel.

– Vi kan inte se att Peter AalbækJensen kan vara kvar. Det finns inte på kartan, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

LÄS MER: Stjärnproducenten försvarar sexuella trakasserier

Sedan slutet av 1990-talet har den regionala filmfonden investerat över 45 miljoner kronor i filmstöd till Lars von Triers filmer via Bolaget Zentropa. Nu kommer Film i Väst att ställa ett tydligt preciserat krav på Peter AalbækJensens avgång, om ett fortsatt finansiellt samarbete ska vara aktuellt.I nästa vecka träffar Tomas Eskilsson och Mikael Fellenius hela ledningen för danska Zentropa.

ANNONS

– När Peter AalbækJensens uttalanden får så här stora konsekvenser så får vi göra något åt det. Det tar vi med oss till mötet i nästa vecka, kommenterar Anders Kjærhauge, vd för Zentropa.

"Kärlek, slagsmål och hysteri"

Han för sedan ett långt resonemang om hur han upplevt det mesta under sina 20 år i filmbranschen.

– Jag har sett så mycket kärlek och hjärta, men också hysteri. Slagsmål. Jag har sett äldre män kasta kärlek över unga tjejer och tjejer kasta kärlek över äldre män. I bland går det för långt, och vi har fått kasta någon i poolen. Min allmänna uppfattning är att det gäller att hitta sina egna gränser.

De tio åren han arbetat som vd för Zentropa, har han inte fått kännedom om ett enda fall av sexuella trakasserier.

– Det enda jag hört om är kvinnor som känt sig trakasserade av andra kvinnor på ett mer psykologiskt plan.

Hur ser du på att Peter Aalbæk Jensen försvarar sexuella trakasserier och säger att "det ligger i hans natur"?

– Vissa av de här historierna ligger ju över tjugo år tillbaka i tiden. Det kan gott vara så att var och en har sin egen sanning, och att alla kommer ihåg olika. Därmed inte sagt att du inte ska få reagera om du känner dig kränkt.

ANNONS

Kan Peter AalbækJensen med en sådan sexistisk attitydjobba kvar på Zentropa?

– Peter är vanvettigt god till att läsa människor och ge dem rätt slags utmanande uppgifter. Många säger att han är den bästa chef de någonsin haft, det ska man ha klart för sig. Ibland gör han dumma saker, ibland säger han dumma saker på pin kiv, ibland blir det grovt och ibland blir det för grovt. Men då får man säga ifrån, det har jag själv gjort.

Är hans beteendeegentligen ok med dig?

– Jag vill inte uttala mig om huruvida det är ok eller inte. Jag har upplevt gränsöverskridande både kvinnor och män Peter är en provokatör och ibland kan han vara pisse-irriterande. Men om du känner dig kränkt får du väl säga ifrån till den som kränker.

Kan du se det som ett strukturellt förtryck om en man med makt kränker en kvinna utan makt sexuellt?

– Jag menar inte att Peter har den makten.

Har ni någon handlingsplan mot sexuella trakasserier på Zentropa?

– Nej ingen direkt en handlingsplan, men vart tredje år genomför vi en arbetsplatsundersökning om trivseln på företaget. Och enligt den så har vi inte haft några problem med sexuella kränkningar de senaste tio åren.

ANNONS

"Ibland är han som ett stort barn"

Tomas Eskilsson har som grundare av Film i Väst varit med och möjliggjort för Lars von Triers omfattande filmproduktion i Västsverige. En handfull gånger per år har han ocksåträffat producenten Peter Aalbæk Jensen.

– Han älskar konflikter, älskar att provocera och ibland är han som ett stort barn.

Producentens senaste utspel gör dock Tomas Eskilsson förbannad. Peter AalbækJensens jargong har lett till många bråk dem emellan påpekar Eskilsson som dock förnekar att han själv skulle ha medverkat till en tystnadskultur kring Zentropa.

LÄS MER: Massiv kritik mot Peter AalbækJensen

LÄS MER: Svenska Zentropa fördömer sexistisk kultur

ANNONS