Ett nytt våldtäktsförsök anmäldes på Bråvallafestivalen på lördagen Bild: Izabelle Nordfjell, TT
Ett nytt våldtäktsförsök anmäldes på Bråvallafestivalen på lördagen Bild: Izabelle Nordfjell, TT

Femte våldtäkt anmäld på Bråvallafestivalen

En kvinnlig volontär på Bråvalla har anmält att hon blivit våldtagen av en annan volontär. Det är den femte våldtäkten som anmälts festivalen, där även ett våldtäktsförsök ska ha inträffat under lördagen. – Vi letar efter både gärningsmannen och han som avbröt försöket nu, säger polisen Thomas Agnevik.

ANNONS
|

Ännu en våldtäkt har anmälts under Bråvallafestivalen i Norrköping. Thomas Agnevik, presstalesperson vid Polisregion öst, säger att en kvinnlig volontär har anmält att hon utsatts för en våldtäkt av en annan volontär under natten till lördagen.

– Vi har haft en del grövre brott här, totalt fem våldtäkter, säger Agnevik till GP på söndagsmorgonen.

– Två av våldtäkterna har inträffat framför scenen, mer eller mindre i publikhavet, och det är givetvis anmärkningsvärt att de ska hända. Övriga våldtäkter har annan karaktär.

LÄS MER: Fyra anmälda våldtäkter på Bråvalla

Enligt Agnevik har det i de tre andra fallen av anmälda våldtäkterna har offren varit bekant med förövaren.

ANNONS

– Vi vill absolut inte skuldbelägga offret genom att berätta det här men vill ändå gå ut med en mer rättvisande bildav hur våldtäkterna ser ut. Föräldrar hemma som har sina ungdomar bör veta om att det inte rört sig om överfallsvåldtäkter. Sedan hände ju det ändå igår att en tjej blev upptryckt mot ett staket av en helt okänd person.

Händelsen ifråga inträffade vid 21-tiden och rubriceras somvåldtäktsförsök, enligt polisen. Kvinnan befann sig vid campingen då mannen dök upp och tryckte upp henne mot staketet. Kvinnan ropade på hjälp, och då kom ännu en okänd man förbi och knuffade till gärningsmannen som avbröt försöket och snabbt lämnade platsen.

– Vi letar efter både gärningsmannen och han som avbröt försöket nu, säger Agnevik.

Mannen som kom till offrets undsättning ska vara i 25-30-årsåldern, cirka 170 centimeter lång, hamörkt brunt hår, vara iförd blå bomberjacka, mörka byxor ochvita skor.

LÄS MER:Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

Totalt tio fall av sexuella ofredanden har anmälts under Bråvallafestivalen, enligt Agnevik.

– Det kan ju komma in fler, men redan nu har vi fler anmälningar än vi tidigare fått och jag tror att det har med tafsa inte-kampanjen att göra. Vi har fått mycket kritik för den, men den syftar till att stärka brottsoffret och våga anmäla. Visa att vi tar det här på allvar.

ANNONS

Långt ifrån alla anmälningar leder till fällande dom, konstaterar Agnevik.

– Men med dem kan vi agera och i bästa fall förebygga brott, att andra tjejer inte blir utsatta. Vet vi att det sker sexuella ofredanden i vissa sammanhang kan vi lägga polisresurser där, men för det krävs bra underlag, som anmälningar, säger han.

– Vi har inget bra signalement på gärningsmännen, men det som är genomgående är att det rör sig om yngre män.

Under denna helg pågår festival även i Karlstad, "Putte i Parken", där det under de två senaste dygnen massanmälts sexofredanden till polis. Offren har generellt sett varit unga kvinnor, och under lördagsdygnet anmäldes totalt 33 fall till polisen.

LÄS MER:Nya sextrakasserier i natt på Putte i Parken

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP

ANNONS