Europaspelet slet hårt på IFK Göteborg

Den sista halvtimmen har förstört IFK Göteborgs två senaste matcher – och Mads Albaek konstaterar att man inte riktigt orkat hålla uppe spelet efter sommaren. – Det känns som att de andra topplagen har lite bredare trupper, säger han.

ANNONS
|

Mads Albaek har mer och mer klivit fram som en ledare i Blåvitt. Och det är han som sätter tempot på mittfältet och till stor del styr passningsspelet. Mot Häcken såg det lovande ut till en början, men sedan kom misstagen.

– När de gör mål så är det faktiskt för att vi gör lite dåliga saker. Ibland måste vi hålla i bollen och inte slarva bort den. Det är viktigt att vi är noga med bollen, särskilt i slutet av matcherna när man är lite trött, säger Albaek.

IFK Göteborg jagar för att komma ikapp AIK på tredjeplatsen och måste vinna hemma mot Örebro i dag för att inte hamna för långt bakom. Men spelet i Europa slet hårt på den blåvita truppen, som dessutom tappat flera tongivande spelare sedan förra säsongen. Fansen är missnöjda över att guldtåget redan gått.

ANNONS

– Ja, och det är vi också, men om man ser det lite objektivt så har det varit mycket matcher. Vi tog oss långt i Europa och det är mycket samma spelare som spelat hela säsongen. Det känns som att de andra topplagen har lite bredare trupper, och de har inte behövt jobba med Europa. Inte för att ge dåliga ursäkter men det är klart att när man spelar match efter match så kanske man tappar några procent långt in i säsongen.

Klubben har inte råd att köpa som tidigare år – till slut påverkar det resultaten?

– Det är så det är. Men nu får vi ha fokus på hösten nu, om vi kan ta sex, sju vinster så tror jag att vi kan nå en tredjeplats vilket vore väldigt fint. Och då kan man säga att det är en godkänd säsong i alla fall. Vi vill gärna vara med i toppen och ha kvar det lag som vi har nu, men gärna få inte lite extra spelare också. Det känns som att vi ibland behöver sälja med tanke på klubbens ekonomiska situation, konstaterar Albaek.

Han har blivit en riktig supporterfavorit, men noterade uppståndelsen efter bråket i IFK-klacken på Bravida Arena.

ANNONS

– Det är såklart inte vad vi vill se fansen i klacken att göra. Jag gillar jag att de har så mycket känslor och stöttar oss, men när något sådant händer blir man ju inte glad å deras vägnar. Jag gillar supportrarna, men det är klart att de inte kan komma och bråka på matcherna när de är från samma klubb.

Hur ser du på den eviga bengalfrågan?

– I Norge har de hittat en lösning med en bengal som inte är så farlig. Jag hoppas vi kan lösa det på ett bra sätt här också. Jag uppmuntrar inte folk att ta med bengaler på stadion, men om Sverige också kan hitta en bra lösning på det så kan det fortsätta att vara en del av matcherna. Jag tycker att det är kul att se på.

ANNONS