Enande eldfest lyste upp Heden

Vinterns trötthet byttes ut mot vårens energi under den årliga Eldfesten. På tisdagskvällen samlades tusentals människor på Heden för att fira att ljuset och värmen återvänder.

ANNONS
|

Saeed och Marya Khodayari flyttade från Iran till Göteborg med tvååringen Masiha för bara några månader sedan.

– Det här är perfekt för oss, som har lite hemlängtan! säger Saeed Khodayari.

Eldfesten, eller Chaharshanbeh Soori som den heter på persiska, firas enligt traditionen tisdagen innan det iranska nyåret. Vid högtiden tänds eldar för att uppmärksamma att vintern är över och att våren och sommaren är på väg. Enligt traditionen ska man hoppa över eldarna och ropa "Mitt gula till dig! Ditt röda till mig!". Det gula symboliserar trötthet och sjukdom, och det röda kraft, energi och kärlek.

Azizeh Ghojoghi är ordförande i eldfestkommittén, som har arbetat med förberedelserna inför högtiden ända sedan förra årets fest.

ANNONS

– Det är en enande fest. Här är alla lika välkomna, oavsett ålder och nationalitet. Festen berikar Göteborg med en ny tradition, säger hon.

På scen under kvällen står bland andra dans- och teatergruppen Parian och violinisten och sångaren Bijan Mortazavi. Konferencier är musikern Behrang Miri, som bland annat är känd från Melodifestivalen. Eldfestkommittén har arbetat för att många olika nationaliteter ska finnas representerade på festen. Förutom i Iran firas högtiden även i Pakistan, Afghanistan och Tadzjikistan. Azizeh Ghojoghi tror på stor uppslutning under kvällen.

– Förhoppningsvis blir vi runt 20 000 personer. Det beror på vädret, säger hon.

Förra året slog festen publikrekord, med omkring 25 000 besökare. Årets firande blir det 23:e som firas i Göteborg. Även i Stockholm och Malmö samlas tusentals människor under högtiden.

Michelle Sandström dansar på pappa Tommy Sandströms axlar. Intill studsar Esta Bella Vahili på pappa Hamids. Tommy Sandström brukar komma på Eldfesten så ofta han kan.

– Det är härligt med musiken och maten. Och roligt att det är så mångkulturellt, säger han.

Michelle Sandström är nöjd med sin utsikt över scenen och folkhavet.

– Det är roligt när de dansar och så, säger hon.

ANNONS