Elvis-imitatör ger Vikingarna nytt liv

Nya Vikingarna släpper nu albumet "Kramgoa låtar 30". För sångaren Kenneth Wahlberg är det en dröm som går i uppfyllelse.

ANNONS
|

Efter över 40 år på vägarna gick Vikingarna i graven 2004. En av alla som saknade dansbandet var Kenneth Wahlberg, mer känd som Elvis Presley-imitatören Ken Wegas.

Han bestämde sig för att göra en hyllning till Vikingarna och kontaktade bandets tidigare gitarrist Jörgen Arnemar för att be om tillstånd för att använda dansbandets varumärke.

Det slutade med att Kenneth Wahlberg fick starta en ny version av Vikingarna med tre av medlemmarna – Erik Lihm, Kenth Andersson och Johan Norgren – som var med i den sista upplagan av bandet.

ANNONS

Han fick också Christer Sjögrens välsignelse att ta över efter honom som sångare.

"Vikingarna 2"

- Det var jätteskönt. Christer tycker ju att det här passar honom utmärkt för han behöver inte dra lasset. Och jag tycker ju inte att det är ett lass, jag tycker bara att det är jättekul, säger Kenneth Wahlberg.

För att ändå visa att det handlar om ett delvis nytt band tog man namnet Nya Vikingarna.

- Från början var tanken att vi skulle heta Vikingarna 2. När Vikingarna var som störst hann de inte med alla spelningar som de erbjöds och då tänkte man starta ett andraband som skulle köra samma repertoar parallellt. Men Nya Vikingarna känns fräschare, det visar att det är en omstart, säger Kenneth Wahlberg.

Elvis Presley-trick

Projektet presenterades i höstas och i januari gjorde Nya Vikingarna sin premiärspelning på ett kryssningsfartyg.

ANNONS

- Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner. Det märktes också på premiärspelningar, folk i publiken bara log när de fick höra alla de här låtarna som legat i dvala. Vi har ju plockat upp många av de här låtarna som Vikingarna inte spelade de sista åren, det blir verkligen "greatest hits", säger Kenneth Wahlberg.

På scenen kan han också använda sig av knep från tiden som Elvis-imitatör.

- Att hålla publiken i ett grepp och småflörta med kvinnorna var ju Elvis signum, så det tar jag med mig in här. Men jag måste tona ner det. När jag var Elvis kunde jag gömma mig bakom hans namn och gå ut och kyssa vilken kvinna som helst, säger Kenneth Wahlberg.

Per Gessle-låt

I veckan släpptes Nya Vikingarnas första album "Kramgoa låtar 30". En rejäl satsning med låtar skrivna av alla från Lasse Holm till Per Gessle som delvis har spelats in i legendariska Sun Studio i Memphis.

ANNONS

- Frågan var: Hur gör man en ny platta som låter som Vikingarna men ändå kommer med något nytt? Då kom vi fram till att vi skulle gå "back to the roots". Dansband är ju sprunget ur country, lite gospel och den engelska popmusiken, säger Kenneth Wahlberg.

Efter skivsläppet väntar nu massivt turnerande under hela sommaren. Nya Vikingarna har dock valt att inte boka in något efter augusti – vad som händer sedan beror på publiken.

- Målet är ju att fortsätta driva det här framåt men samtidigt vara väldigt ödmjuk inför mottagande och så. Man vill göra det på rätt sätt, säger Kenneth Wahlberg.

TT

Fakta: Vikingarna

  1. Dansband från Arvika som bildades i slutet av 1950-talet och spelade i olika sättningar fram till 2004.
  2. Nådde enorma framgångar under 1970-talet, med Stefan Borsch som sångare, och från 1980-talet och framåt, med Christer Sjögren som sångare. Vikingarna sålde då miljontals skivor, spelade över hela Norden och hade ett eget jetplan som de flög mellan konserterna.
  3. 2003 meddelade bandet att man skulle lägga ned verksamheten. Avskedskonserten hölls i Arvika i juli 2004 och såväl Christer Sjögren som Stefan Borsch medverkade.
  4. I september förra året presenterades Nya Vikingarna med medlemmarna Kenneth Wahlberg, Erik Lihm, Kenth Andersson, Johan Norgren, Martin Lindqvist och Chris Andersen. Nya skivan "Kramgoa låtar 30" släpptes den 7 april.
  5. Nya Vikingarnas turnéplan: 21–22/4 Birka Cruises, 29/4 Borgå (Finland), 30/4 Vörå (Finland), 27/5 Kristinehamn, 3/6 Grong (Norge), 6/7 Borlänge, 7/7 Seljord (Norge), 8/7 Karlstad, 9/7 Arvika, 14/7 Emet (Finland), 15/7 Fagerö (Finland), 16/7 Ystad, 21/7 Väddö, 22/7 Malung. Fler datum tillkommer.

ANNONS