Elvis Presley på scen 1972. Arkivbild.
Elvis Presley på scen 1972. Arkivbild.

Elvis hyllas 40 år efter sin död

Musikhistoriens kanske största framgångsaga fick ett tragiskt slut på ett badrumsgolv i Memphis för 40 år sedan. Elvis Presley behåller dock greppet om publiken – men frågan är hur länge till.

ANNONS
|

Den 16 augusti 1977 chockades musikvärlden av nyheten att Elvis Presley avlidit, 42 år gammal, efter att ha hittats livlös på badrumsgolvet i hemmet Graceland i Memphis. Fyra decennier senare tycks dock ingen ha lyckats peta ned rockkungen från tronen – Elvis är fortfarande överallt.

I fjol hamnade Presley på fjärde plats på Forbes lista över avlidna kändisar som tjänat mest pengar under året. Bland musikartister slogs han endast av Michael Jackson, som toppade listan. Elvis sålde mer än en miljon album under 2016, och slog också listrekord i Storbritannien med sin 13:e albumetta i landet, vilket är rekord för en soloartist.

ANNONS

Ljusvaka

Den 16 augusti hyllar Graceland, numera ett välbesökt turistmål, Elvis minne med en ljusvaka som väntas samla 30000 deltagare. Förra veckan uppmärksammades också 40-årsminnet av hans död med en stor auktion på Graceland där försäljningen av över 300 Elvis-prylar inbringade över 13 miljoner kronor, enligt musicnews.

Och hyllningarna fortätter under hösten: I november slår O2 Arena i London upp portarna för utställningen "Elvis on tour" där omkring 40 av Kungens scenkostymer från 70-talet ställs ut, tillsammans med andra turnéföremål. En liknande utställning hölls på O2 för ett par år sedan, och lockade då 200000 besökare.

- Vi blev fullständigt tagna på sängen av succén, och bestämde oss för att göra det igen, säger Elvis ex-hustru Priscilla Presley till The Guardian.

Dalar bland unga

Hur länge till rockkungen kan behålla greppet om publiken är dock oklart. En brittisk undersökning från tidigare i år visar att intresset för Elvis Presley är svalt bland de unga – färre än en tredjedel av 18–24-åringarna har någon gång lyssnat på en Elvis-låt. På musiktjänsten Spotify lockar han också betydligt färre lyssnare jämfört med andra forna storheter som David Bowie, Michael Jackson och The Beatles.

ANNONS

Men än så länge står han sig relativt bra i konkurrensen: Färska siffror från Spotify visar att Elvis samlade låtskatt totalt har haft över en miljard spelningar på musiktjänsten, med "Can't help falling in love" i topp. Sverige är också det land i världen där Elvis lyssnas på mest, följt av Storbritannien och Chile.

The Guardian noterar dock att sällsynta Elvisskivor och samlarföremål har börjat rasa i värde för första gången sedan ikonens frånfälle – en logisk följd av att Presleys fans börjar bli gamla och helt enkelt dör av.

TT

Fakta: Elvis Presley

Född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi. Död den 16 augusti 1977 i Memphis, Tennessee.

Debuterade 1954 med singeln "That's alright mama" som spelades in i numera legendariska Sun Studios i Memphis. Det stora genombrottet kom med "Heartbreak Hotel" 1956, som rusade i topp på världens hitlistor.

Efter militärtjänsten i Tyskland 1958–60 ägnade sig han främst åt att spela in filmer och uppträdde inte för publik. 1969 släpptes albumklassikern "From Elvis in Memphis" och samma år gjorde han comeback som liveartist med en serie konserter i Las Vegas. Fortsatte sedan turnera intensivt över hela USA under 70-talet.

Källa: NE

ANNONS