Elton John kommer snart till Sverige för att uppträda i Göteborg. Men först gjorde han en blixtvisit i Cannes under filmfestivalen för att vara med och lansera filmen "Rocketman" som handlar om popstjärnans liv.
Elton John kommer snart till Sverige för att uppträda i Göteborg. Men först gjorde han en blixtvisit i Cannes under filmfestivalen för att vara med och lansera filmen "Rocketman" som handlar om popstjärnans liv.

Elton John "lycklig" av filmen om sig själv

Skulle han komma, eller skulle han inte? Till sist dök Elton John upp och gjorde en överraskningsspelning i Cannes i samband med världspremiären på "Rocketman", filmen om hans liv. Men filmarbetet har superstjärnan inte lagt sig i.

ANNONS
|

Nej, Elton John kom inte med några råd om vad man fick berätta om eller inte när ”Rocketman” gjordes. Tvärtom.

- Han ville inte att det skulle bli en endimensionell hyllning, säger regissören Dexter Fletcher på presskonferensen i Cannes.

- Vi fick göra det vi ville. Vi fick inga påpekanden om att vi inte skulle lysa in i några mörka hörn.

ANNONS

”Rocketman”, som får Sverigepremiär om några veckor, är en musikal med Taron Egerton i huvudrollen som skildrar Elton Johns liv från barndomen över framgångar och drogmissbruk till det att han frivilligt lägger in sig för avgiftning. Elton John var med på världspremiären på torsdagskvällen – och gjorde också en överraskningsspelning tillsammans med Egerton – men lämnade sedan Cannes. Han är ute på en Europaturné som nu på söndag för honom till Göteborg.

"Lärde känna honom väl"

Hur förberedde sig Taron Egerton, hittills mest känd för huvudrollen i de två ”Kingsman”-filmerna, för rollen?

- Genom att tala med Elton. Jag lärde känna honom väl, jag är stolt över att nu kunna kalla honom en vän. Och jag kunde tala med honom om allt, man kan fråga honom om vad som helst och han svarar. Ibland berättar han historier som får den som lyssnar att rodna. Det är en mycket mänsklig berättelse, Elton är människa, svarar han.

Är då "Rocketman" en sann berättelse? Både och.

- Vi berättar om honom inspirerade av hans liv. En del är påhittat, låtarna kommer inte i rätt ordning, så det är inte en traditionell biopic. Det var underbart att se Elton och hans låtskrivarpartner Bernie Taupin under visningen. Jag talade med Elton efteråt, han var mycket lycklig, säger Taron Egerton.

ANNONS

Inspirerade av Eltons klädstil

Samma sak gäller musiken och kostymerna. De sistnämnda är inspirerade av Elton Johns klädstil, men ser inte ut exakt som hans kläder.

- Och låtarna, jag jobbade på att göra dem till mina egna, konstaterar Egerton.

Bryce Dallas Howard spelar Elton Johns mamma. Hon tycker att det känns bra att kunna hylla Elton John och dennes samarbetspartner Bernie Taupin medan de fortfarande lever.

- De flesta biopics görs ju när personen de handlar om har avlidit.

Dexter Fletcher har inte bara regisserat ”Rocketman”, det var också han som fick ta över regijobbet på "Bohemian rhapsody” när den ursprunglige regissören Bryan Singer fått lämna jobbet. Men Taron Egerton vill inte höra talas om några jämförelser.

- Jag är självfallet stolt över att vår film nämns samtidigt som ”Bohemian rhapsody”, men vår film är en musikal, det är inte den. Den är en helt annan sak. Och Rami Malek var helt fantastisk, han är en av de bästa skådespelare vi har just nu.

ANNONS
Cannes, TT:s utsända

Fakta: Elton John

Född: 1947 som Reginald Kenneth Dwight.

Bakgrund: Blev medlem i Long John Baldrys grupp Bluesology i mitten av 1960-talet. Slog sig samman med textförfattaren Bernie Taupin 1968 – tillsammans blev de mycket framgångsrika. Året därpå debuterade Elton John med "Empty sky".

Kända låtar: "Your song", "Crocodile rock", "Island girl", "Goodbye Yellow Brick Road".

Album i urval: "Goodbye Yellow Brick Road" (1973), "Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy" (1975), "Made in England" (1995).

Film: Har skrivit musiken till "Lejonkungen".

Elton John och prinsessan Diana: 1997 skrev Elton John om sin låt "Candle in the wind" till prinsessan Dianas begravning. Alla intäkter från singeln gick till en minnesfond.

Aktuell: Huvudperson i filmen "Rocketman" som visas på filmfestivalen i Cannes. Uppträder i Scandinavium i Göteborg den 19 maj på sin avskedsturné.

ANNONS