Elisabeth Massi Fritz kritik mot polisen

Det görs på tok för lite för att stoppa sexualbrott av den typen vi sett på veckans festivaler. Det menar Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på brottsoffer.

ANNONS
|

– Vi vet att många unga flickor och kvinnor utsätts för allvarliga sexualbrott på den här typen av publika platser – eftersom det händer varje år. Ändå får vi höra och läsa om hur polisen ursäktar sig med att bemanningen inte är som den ska vara då det är sommar. Men det är just under sommaren dessa brott begås, då alla festivaler och konserter äger rum.

Elisabeth Massi Fritztycker inte att polisens initiativ med armband för att stoppa tafsande är direkt dåligt, men det löser definitivt inga brott – och stoppar än mindre förövarna. Dessutom menar hon att det alltid finns ett stort mörkertal när det kommer till sexuella övergrepp.

ANNONS

– Jag är övertygad om att många som har blivit utsatta inte anmäler brotten, många är rädda för att inte bli trodda och känner skuld och skam. Men våldtäkter förekommer, och då behöver det inte alltid vara på en mörk undanskymd plats som offret blir utsatt för våld.

Fler åtgärder måste till snarast, säger hon. Det kan vara saker som belysning eller att kameraövervaka konserter och närliggande områden. Med en inspelning är det lättare att identifiera och gripa förövare. Dessutom behövs det fler poliser på plats.

– Ingen flicka eller kvinna ska behöva bli utsatt för brott eller känna sig otrygg på en konsert, festival eller någon annan plats. Vi måste också ha strängare straff för dessa brott. Idag är de stötande låga.

Elisabeth Massi Fritz är brottmålsadvokat och företräder ofta kvinnor som utsatts för våld och våldtäkt. Hon har jobbat med flera uppmärksammade fall, bland annat mordet på Pela och Stureplansrättegångarna. Läs mer på hennesinstagram: @advokatmassifritz

ANNONS