Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Electroluxfacket rasar mot vd-bonus

Electrolux nye vd Keith McLoughlin kan få sammanlagt 74,5 miljoner kronor i ersättning nästa år, skriver Svenska dagbladet.

Facket, som fått låga lönepåslag, är kritiskt.

Bara lönen uppgår till drygt 800 000 kronor i månaden. Utöver det får han också en engångsersättning på 45 miljoner kronor.

Unionens koncernklubbsordförande på Electrolux, Gunilla Brandt, upprörs över att det finns ordentligt med pengar till vd:n medan det stora flertalet anställda fick nöja sig med 0,7 procent i löneökningar i år.

-Ledningen var väldigt ovillig att ge något utöver avtalet med hänvisning till hur företaget går, säger hon.

Med den här jättelönen till vd i bakfickan räknar hon med högre lönepåslag nästa gång.

-Min förhoppning är att man öppnar plånboken lite mer nästa gång.

Ägarna motiverar engångsbeloppet på 45 miljoner kronor med att Keith McLoughlin kommer från USA där pensionsersättningen låg högre.

TT: Förstår du det argumentet?

-Jag vet inte det, säger Gunilla Brandt som inte godtar argumentet att man måste betala höga löner i linje med utlandet för att få chefer till svenska företag.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) reagerar på den höga ersättningen.

-Det här är ett privat företag och det är upp till ägarna att bestämma villkoren för sin vd. Men allmänt sett så är det naturligtvis inte bra om spänningarna blir för stora mellan höga löner och låga löner i ett samhälle, och det här tycker jag verkar väl högt, säger Peter Norman till TT.

Huruvida det kan påverka löneförhandlingarna i Sverige negativt vill han inte ha någon åsikt om.

-Ersättningen avspeglar vad man måste betala för att rekrytera amerikanska chefer, säger Electrolux styrelseordförande och Investors ägarrepresentant Marcus Wallenberg till Expressen.se.

Han säger sig ha förståelse för att ersättningen kan uppfattas som hög.

-Det är viktigt att poängtera att pensionsinbetalningen om 6,3 miljoner dollar är en engångsinbetalning och disponeras inte av Keith förrän han går i pension, säger Wallenberg till tidningen.

Även aktieägarna reagerar.

-Det är rent löjligt att se hur vissa vd:ar glorifieras och övervärderas, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, till SvD.