Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genom sin app matchar Yepstr ungdomar med arbeten som barnpassning, hundvakt och läxhjälp.  Bild: Oscar Jettman
Genom sin app matchar Yepstr ungdomar med arbeten som barnpassning, hundvakt och läxhjälp. Bild: Oscar Jettman

Yepstr-grundaren: Därför blev det Stockholm och inte Göteborg

I dag har de hjälpt närmare 1 300 unga stockholmare till sitt första jobb. Men planen var länge att Yepstr skulle bli ett bolag i Göteborg – grundaren Jacob Rudbäcks hemstad. För GP berättar han varför valet föll på huvudstaden.

Barnpassning, hundvakt, eventhjälp, trädgårdshjälp och läxhjälp. Genom sin app matchar Yepstr ungdomar med arbete. Appen släpptes 2016 och har i dag en bit över 30 000 användare, varav de flesta i Stockholm där bolaget finns och har satsat. Men planen var från början att Jacob Rudbäck skulle starta i Göteborg.

– Som gammal göteborgare ville jag väldigt gärna det, men hade väldigt svårt att hitta utvecklare som var beredda att gå ner i lön, säger Rudbäck, som ägnade ett halvår åt att leta.

– Jag hittade många duktiga utvecklare, men antingen var de redan fastlåsta i olika projekt eller hade 45 000 i lön och kunde tänka sig att gå ner till 42 000 max. Jag tänkte 20 000 om man ska vara med från början och starta något som detta.

LÄS MER: "Tänk om man fick koppla på en miljard kronor"

Rudbäck blev rekommenderad en utvecklare i Stockholm, som visade sig vara trött på sitt jobb och beredd att gå ner i lön med nästan tre fjärdedelar.

– Min uppfattning var att göteborgare var extremt duktiga och drivna, men kanske inte lika riskvilliga. Eller så är det så att de riskvilliga göteborgarna chansar och drar till London eller Stockholm? Jag vet inte, men jag blev så himla ledsen för jag inte kom igång i Göteborg, säger Rudbäck.

Jacob Rudbäck.. Bild: Oscar Jettman
Jacob Rudbäck.. Bild: Oscar Jettman

Han beskriver Göteborg som en väldigt bra startupstad om man har ett nätverk. När Yepstr startades hade han själv bott utomlands i 13 år.

–Knappt några av mina kontakter fanns kvar. Det var samma situation i Stockholm, men det kanske är fler där som är i samma båt, säger han.

LÄS MER: Så investerar de göteborgska drakarna

Rudbäck är uppvuxen i en entreprenörsfamilj och tror att det är därför han själv är ganska riskvillig.

Han lyssnade dock på sin pappas råd om att inte starta eget direkt efter skolan utan att istället jobba tills 30-årsdagen. Det gjorde han, på konsultbyrån Boston Consulting Group, tills två veckor efter han fyllt.

– Konsultlivet var verkligen inte för mig, men supervärdefullt och lärorikt.

Han sade upp sig från jobbet, fixade ett billigt kontor och började satsa helhjärtat på Yepstr. Först utan lön i ett halvår, därefter 20 000 kronor i nästan 18 månader.

– Man måste verkligen tro på sin idé annars tröttnar man halvvägs. Jag drog igång idén för att jag tyckte det var helt sjukt att det inte fanns ett enkelt, säkert och kul sätt för ungdomar att hitta extrajobb.

Yepstrs app som i dagsläget har drygt 30 000 användare. . Bild: Yepstr.
Yepstrs app som i dagsläget har drygt 30 000 användare. . Bild: Yepstr.

Yepstr har idag en rad investerare, bland dessa redaren Dan Sten Olsson som Rudbäck lärde känna när han själv klippte gräsmattor i tonåren. En annan är Keith Andersson, grundare av amerikanska gigantfonden Blackrock, som Rudbäck träffade av en slump.

– Vi ska absolut till USA. Yepstr behövs i hela världen. Vi har som mål att vid 2020 vara Sveriges största jobbskapare, och inom tio år ska vi ha påverkat över en miljard människor på ett positivt sätt, säger Rudbäck.

Om ni hade startat i Göteborg, vad tror du att det hade inneburit för staden?

– Extremt mycket. Det finns en jätteproblematik med ungdomar, nyanlända och integration. I dag i Stockholm har vi hjälpt 1 200-1 300 ungdomar till sina första jobb, första kontakter, första mentorskap, första referenser. Yepstr-cv:n börjar dyka upp lite överallt nu. Men det är inte kört för oss i Göteborg, vi finns och ska växa där.

LÄS MER: Svårt för nystartade att få kapital

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.