Volvo planerar säga upp 4100 tjänster

Volvo planerar för att 4100 tjänstemän och konsulter kommer att sägas upp under andra halvåret. 1250 av dessa jobb finns i Sverige, meddelar företaget.
– Det är ett oerhört tråkigt besked att behöva ge, säger Volvos vd och koncernchef Martin Lundstedt, till GP.

ANNONS
|

Nedskärningarna gäller totalt 4 100 tjänster globalt varav cirka 1 250 i Sverige. Hur många som kan beröras i Göteborg är ännu oklart.

– Jag kan inte svara på det av den enkla anledningen att vi nu inleder samtal med våra fackliga parter och av hänsyn till de förhandlingarna lämnar vi inte ut några exakta uppgifter, säger Martin Lundstedt.

Han konstaterar dock att såväl huvudkontor som stora delar av utvecklingsverksamheten och huvudkontoren för de olika affärsområdena ligger i Göteborg.

– Vi har många tunga verksamheter i Göteborg, på det viset kommer Göteborg vara berört i stor utsträckning, säger Martin Lundstedt.

ANNONS
Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, på huvudkontoret i Lundby.
AB Volvo, med vd och koncernchef Martin Lundstedt, planerar att kapa 4 100 jobb under året. Bild: Mia Höglund

”Anpassar organisationen” till lägre efterfrågan

Bakgrunden till neddragningen är den nedgång i efterfrågan på såväl lastbilar som anläggningsmaskiner och bussar, som coronapandemin utlöst runt om i världen.

– Sedan covid 19-utbrottet har vi sett ekonomiska effekter både på kort och medellång sikt. Vi har löpande gjort anpassningar till efterfrågan och nu måste vi ta ännu ett steg i den anpassningen, säger Martin Lundstedt.

Volvo ska också, i samband med nedskärningarna, ”påskynda det kompetensskifte som krävs för nya teknologier och affärsmodeller” förklarar han. Volvokoncernen satsar till exempel stort på att utveckla autonoma och eldrivna fordon.

– Vi anpassar organisationen till rådande situation och genomför en fokusering på transformationen, som accelererat mot fossilfria transporter. Vi måste fortsätta vara ledande där, säger Martin Lundstedt.

Kommer de här jobben komma tillbaka när efterfrågan ökar igen?

– Vi vill i framtiden återigen kunna växa. Vi har haft en ökning av antalet medarbetare i Göteborg under de senaste fem åren, eftersom firman gått bra. Nu befinner vi oss i en kris av aldrig skådad omfattning, då måste vi också genomföra anpassningar till den situationen, säger Martin Lundstedt.

Lundstedt: Rätt balans i Tuve

Nedskärningarna som presenterades på tisdagen rör anställda och konsulter på tjänstemanna-sidan.

Planerar ni neddragningar även i produktionen?

– Vi har ett löpande inbyggt flexibilitetssystem i produktionen, som gjort att vi kunnat anpassa oss. I Tuve-anläggningen har vi successivt skapat balans. Vi har för närvarande rätt balans där, säger Martin Lundstedt.

ANNONS

De aviserade personalneddragningarna ska ske under årets andra halva.

En del av förhandlingarna dras i gång redan imorgon, onsdag, berättar Peter Månsson, koncernordförande för Akademikerföreningen på AB Volvo.

– Vi har fått information från företaget. Det är många bolag och alla varsel ska läggas lokalt, det är därför svårt att få en överblick redan nu. Nu är fokus på våra medlemmar och på att rädda jobb, säger han.

Beskedet kommer inte som en överraskning för fackorganisationen.

– Det kommer inte som en blixt från en klar himmel, men det är såklart tråkigt och beklagligt för våra medlemmar. Vi hade hoppats att det skulle räcka med konsultväxlingen och korttidspermitteringarna, säger Peter Månsson.

Även Volvo Cars och Scania har varslat

Tidigare i juni meddelade också lastbilstillverkaren Scania att de planerar stora nedskärningar, upp emot 5000 jobb kan försvinna världen över.

Även Volvo Cars har varslat tjänstemän under det första halvåret 2020. Den 29 april meddelade bolaget att 1300 personer kommer varslas om uppsägning – och dessutom att 300 konsulttjänster försvinner.

Även då angav företagsledningen corona-pandemin som den främsta anledningen.

– Bakgrunden är coronapandemin och hur den påverkar ekonomin. Det handlar om en transformation vi skulle gjort som vi nu behöver göra snabbare, sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson då.

ANNONS
ANNONS