Volvo EX90 försenas – produktionen börjar nästa år

Volvo Cars stora nya elsuv EX90 kommer inte att börja produceras i år som planerat – utan först nästa år. Det meddelar bolaget. Bolagets aktie störtdök efter beskedet.

ANNONS
|

Volvo Cars visade upp sin nya stora elektriska suv, flaggskeppet i ett nytt modellprogram, i höstas. Då hette det att bilen skulle börja levereras till kunder sista kvartalet detta året. Men så kommer inte att bli fallet – nu kommer produktionen av bilarna inte att komma igång förrän under första halvåret 2024, meddelar bolaget.

”Volvo Cars behöver ytterligare tid för mjukvaruutveckling och -testning och justerar den planerade produktionsstarten”, skriver bolaget i ett kort pressmeddelande, där man också upprepar att modellen är viktig för märket och att efterfrågan på modellen är hög.

Volvo Cars aktie faller på beskedet

Beskedet påverkar också syskonmärket Polestar som använder Volvos mjukvara i sina bilar – även detta märke flyttar fram produktionen av sin större suv, Polestar 3. Polestar uppger att deras produktion kommer igång första kvartalet 2024. Och förseningen är också en av orsakerna till att Polestar nu också tvingas varsla 330 tjänstemän varav 170 i Göteborg.

ANNONS

Volvo Cars aktie sjönk från att ha legat på plus ned till minus 5,5 procent efter beskedet om förseningen.

Avgörande teknik för bilen

Mjukvaran i de nya bilmodellerna är helt avgörande för säkerhet och funktioner – de nya bilarna har en ökad mängd teknologi och sensorer som styrs av mjukvaran.

–Jag kan inte kommentera närmare detaljer om denna försening, säger Ian Tonkin, presstalesperson på Volvo Cars.

– Vi vill ha produkter med riktigt hög kvalitet från dag ett för våra kunder och mjukvaran är uppenbarligen en avgörande del av det.

Någon närmare specifikation än någon gång under första halvåret nästa år kan inte bolaget heller ge idag, förklarar han.

– Det är en försening till första halvåret 2024, det är allt vi är beredda att säga i det här skedet.

LÄS MER:Polestar tvingas säga upp personal

LÄS MER:Volvo Cars säger upp 1 300 personer i Sverige

LÄS MER:Klart: Då visas nya Volvo-suven EX30 upp

LÄS MER:Polestar flyttar in i Kraftstaden i Trollhättan

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS