Montering av motorer på Volvo Cars motorfabrik i Skövde. Arkivbild.
Montering av motorer på Volvo Cars motorfabrik i Skövde. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Volvo Cars stoppar produktionen i Skövde

Volvo Cars stoppar produktionen i sin fabrik i Skövde, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Beskedet kommer bara dagar efter att fordonsjätten meddelat att produktionen i Torslandafabriken stoppas under hela nästa vecka. Bakgrunden är den globala halvledarbristen.

ANNONS
|

Produktionsstoppet i Skövde kommer pågå torsdag och fredag denna vecka, samt hela nästa vecka

– Torslandafabrikens stopp påverkar oss, säger Bjarne Hammar, platschef vid fabriken i Skövde till Skaraborgs Allehanda.

Fabriken stänger nu ner torsdag och fredag denna vecka och hela nästa vecka.

Beskedet kommer bara dagar efter att fordonsjätten meddelat att produktionen i Torslandafabriken stoppas under hela nästa vecka.

– Det är ett väldigt svårt läge just nu och det ändras från dag till dag, sa Maria Dagman på Volvo Cars pressavdelning tidigare i veckan.

Hur stoppet kommer påverka bolaget finansiellt är ännu oklart och beror på i vilken utsträckning man kan ta igen produktionstappet på sikt.

ANNONS

Fakta: Halvledare

Halvledare finns i nästan samtlig elektronik och används ibland som en synonym för kretskort.

Det vanligaste materialet för en halvledarkomponent är kisel. Detta eftersom kisel framställs via sand och därmed är vida tillgängligt. Att kretskort och komponenter tillverkas i ett halvledarmaterial gör att man till skillnad från rena metaller, som leder ström väl, kan kontrollera strömmen och signalerna i chipen.

Sydkoreanska Samsung, Taiwanesiska TSMC och amerikanska Globalfoundries är de tre största chiptillverkarna i världen. Dessa producerar kretskort på uppdrag av exempelvis grafikkortstillverkaren Nvidia, processorfabrikören Qualcomm och fordonstillverkare som Volvo och Volkswagen.

Källa: Per Stenström, professor i datorteknik, Chalmers, Thorvald Andersson, professor emeritus halvledarteknik Chalmers.

Vd:n: Kommer sälja färre bilar

Bolaget har sedan tidigare flaggat för framtida produktionsstopp.

När Volvo Cars i juli presenterade sitt resultat för första halvåret varnade vd Håkan Samuelsson för fortsätta leveransbekymmer av halvledare under andra halvåret.

– Vi ser inte att situationen med halvledare kommer förändras så mycket. Sannolikt kommer problemet kvarstå. Det gör det svårt för oss att öka vår försäljningsvolym, sa Håkan Samuelsson i samband med halvårsrapporten.

Han sa även att bristen påverkat bolagets försäljningstillväxt negativt.

– Vi hade kunnat sälja betydligt fler bilar än vi nu gjort, sa Håkan Samuelsson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS