Volvo Cars fabrik i Torslanda.
Volvo Cars ställer in tre skift i Torslanda på grund av halvledarbristen. Bild: Mia Höglund

Volvo Cars stoppar produktionen

Volvo Cars stoppar produktionen i Torslanda – på grund av materialbrist. Det bekräftar Volvo Cars för GP.
– Det har att göra med materialbrist, den globala bristen på halvledare som har påverkat hela industrin, säger Ben Foulds, presstalesperson.

ANNONS
|

Totalt tre skift påverkas, vilket P4 Göteborg rapporterade om först.

– Det kommer att bli en tillfällig paus i produktionen i Torslanda, vilket innebär att tre skift ställs in mellan den 27 och 28 mars, så söndag och måndag nästa vecka, säger Ben Foulds.

Han fortsätter:

– Det är något som vi har behövt göra tidigare till följd av de pågående problemen med halvledarbrist, och som alltid kommer vi att jobba för att ta igen de förlorade volymerna.

Kommer det att bli fler stopp, såvitt ni vet nu?

– Inget bekräftat i nuläget men vi fortsätter att följa situationen. I det här läget är det bara i Torslanda, säger Ben Foulds.

ANNONS

I slutet av februari tvingades Volvo Cars också pausa produktionen, men då på grund av ett oväder i Europa som påverkade tåg- och färjetrafik och därmed leveranser. Det har också stått stilla i fabriken flera gånger tidigare på grund av bristen på halvledare, som länge har orsakat problem för företag världen över – och där fordonsindustrin hört till de hårt drabbade.

LÄS MER:Hotet mot bilindustrin – kan bli problem i flera år

Fakta: Halvledare

Halvledare finns i nästan samtlig elektronik och används ibland som en synonym för kretskort.

Det vanligaste materialet för en halvledarkomponent är kisel. Detta eftersom kisel framställs via sand och därmed är vida tillgängligt. Att kretskort och komponenter tillverkas i ett halvledarmaterial gör att man till skillnad från rena metaller, som leder ström väl, kan kontrollera strömmen och signalerna i chippen.

Sydkoreanska Samsung, Taiwanesiska TSMC och amerikanska Globalfoundries är de tre största chiptillverkarna i världen. Dessa producerar kretskort på uppdrag av exempelvis grafikkortstillverkaren Nvidia, processorfabrikören Qualcomm och fordonstillverkare som Volvo och Volkswagen.

Källa: Per Stenström, professor i datorteknik, Chalmers, Thorvald Andersson, professor emeritus halvledarteknik Chalmers.

LÄS MER:Volvo Cars stoppar export till Ryssland – färja fick vända

LÄS MER:Försäljningen fortsätter att rasa för Volvo Cars

LÄS MER:Volvo Cars storsatsar i Stockholm – 400 nyanställs

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS